SAK:n Jarkko Eloranta: Perussuomalaisten kerrottava työelämäkantansa ennen vaaleja

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vaatii perussuomalaisilta vastauksia ammattiliittojen työelämäkysymyksiin.
01.04.2023 14:53
SAK
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan äänestäjillä on oltava tieto puolueiden keskeisistä kannoista ennen varsinaista vaalipäivää. Kuva: Jaakko Lukumaa.

– Liittojen jäsenillä ja äänestäjillä ylipäätään on oltava tieto puolueiden keskeisistä kannoista ennen varsinaista vaalipäivää. Nyt on saatava vastauksia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi torstaina, ettei puolue kannata niin sanottujen kiky-maksujen palauttamista työnantajien maksettavaksi. Helmikuun alussa SAK:n ja sen ammattiliittojen Vaalistaja-äänestysaktivointikampanja kysyi kirjallisesti eduskuntapuolueilta vastausta samaan kysymykseen. Vastaus oli tuolloin päinvastainen.

– Palkansaajat painivat toimeentulo-ongelmien kanssa, koska hinnat ja korot ovat nousseet. Kiky-maksujen siirto vahvistaisi erityisesti pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. Perussuomalaisten vaalilupaus asiasta ei pitänytkään paikkaansa. Puolue on antanut myös koko joukon muita lupauksia. Ammattiliitot ovat perustellusti kysyneet varmistusta niihin. Riikka Purra, äänestäjillä on oikeus tietää, Eloranta sanoo.

Tuleeko kilpailukykysopimus kakkonen?

Eilen ja tänään useampi ammattiliitto on kysynyt perussuomalaisilta kantaa puolueen muihin työelämälinjauksiin. Perussuomalaisilla ei ole eduskuntavaaliohjelmaa. Puheenjohtaja Riikka Purra ei ole vastannut liittojen tiedusteluihin.

– Perussuomalaisten vastaus kiky-maksuun ei pitänyt paikkaansa. Nyt ammattiliittojen jäsenillä on huoli ja epävarmuus muiden annettujen lupauksien suhteen. Merkittävin on varmasti kysymys siitä, tuleeko uusi työntekijöiden elämää kurjistava kilpailukykysopimus, puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

Eloranta muistuttaa, että perussuomalaiset ei ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja kertonut äänestäjille mitä tuleman piti. Perussuomalaiset olivat hallituksessa, joka heikensi lukuisia työntekijöiden turvaksi säädettyjä oikeuksia, kuten irtisanomissuojaa ja työttömyysturvaa.

Eilen Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoi julkisuuteen kysyneensä sähköpostitse perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta, aikovatko nämä leikata sunnuntailisää. PAMin jäsenille lisät ovat merkittävä osa palkkaa eli tieto puolueen kannasta asiaan on tärkeä saada ennen varsinaista vaalipäivää.

Myös lukuisat muut SAK:laiset liitot, kuten Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Rakennusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ovat kysyneet perussuomalaisilta omien jäsentensä kannalta tärkeiden vaalilupausten perään.

Lue puolueiden helmikuussa antamat vastaukset SAK:n kyselyyn (pdf)
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.