SAK:lla reunaehtoja TTIP-sopimukseen osallistumiselle

SAK ymmärtää USA:n ja Euroopan välisen vapaakauppasopimuksen riskit, painottaa kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto. Hän muistuttaa, että SAK:lla on reunaehtoja TTIP-sopimukseen osallistumiselle, eikä järjestö suhtaudu varauksetta sopimukseen.
27.02.2015 10:20
SAK
Kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto

Yksi vapaakauppasopimuksen vaikea kohta on kansainvälinen välimiestuomioistuin, joka selvittäisi yritysten investointisuojaan liittyvät riita-asiat. SAK näkee riskejä siinä, että monikansallisilla yrityksillä olisi mahdollisuus haastaa hallituksia ja valtioita tuomioistuimeen.

– Toivomme, ettei tätä mekanismia oteta tähän sopimukseen. Se antaa yrityksille mahdollisuuden lobata demokraattisia päättäjiä haitallisella tavalla, perustelee Aleksi Kuusisto.

SAK:n ensisijainen vaihtoehto on, että yritysten ja valtioiden väliset kiistat käsitellään kansallisessa tuomioistuimessa. Vaatimuksen toteutuminen on kuitenkin epätodennäköistä, sillä sekä Yhdysvallat että useat Euroopan maat kannattavat välimiestuomioistuimen perustamista.

Kuusiston mukaan SAK hyväksyy välimiesmenettelyn, mutta asettaa sen toteuttamiselle reunaehtoja.

– Voimme hyväksyä välimiesmenettelyn, jos sitä uudistetaan merkittävästi niin, että välimiehet laitetaan demokraattiseen kontrolliin, hän jatkaa.

Vapaakaupan investointisuojasta keskusteltiin tänään MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa. Lähetyksessä pohdittiin myös, mitä hyvää sopimus toisi mukanaan suomalaisille palkansaajille.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.