SAK: Tavoitteena oltava nykyistä yksinkertaisempi työttömyysturva

SAK pitää tärkeänä, että mahdollisimman moni palkansaaja liittyy työttömyyskassan jäseneksi, sillä ansiosidonnainen työttömyysturva ehkäisee köyhyyttä ja kannustaa työn tekemiseen.
30.11.2018 10:10
SAK
SAK valmistelee parhaillaan omaa ehdotustaan työttömyysturvan uudistamiseksi. Kuva Patrik Lindström.
Saana Siekkinen.

Nyt pitäsi selvittää tarkemmin syitä, miksi peruspäivärahan varassa olevat työttömät eivät ole liittyneet työttömyyskassan jäseneksi, sanoo SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö Saana Siekkinen.

Hän arvioi, että syinä voivat olla muun muassa epäsäännölliset ja alhaiset palkkatulot sekä tietämättömyys mahdollisuudesta liittyä kassan jäseneksi ja saada ansiosidonnaista turvaa.

Saana Siekkinen painottaa, että työttömyysturvan uudistamisessa pitää olla tavoitteena järjestelmän yksinkertaistaminen. Myös työttömyyskassojen toimintaa on uudistettava.

– Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia kassan jäsenten parempaan palveluun ja työttömyysturvan nopeaan maksamiseen sekä etuuskäsittelyn uudistamiseen ja tehostamiseen.

SAK valmistelee omaa ehdotustaan työttömyysturvan uudistamiseksi ja arvioi myös muiden sosiaaliturvaetuuksien uudistamistarpeita.

Selvityshenkilö Mauri Kotamäki luovutti tänään raporttinsa kaikkia palkansaajia koskevasta yleisestä ansioturvasta sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle (sin). 

– Kotamäen esittämä malli loisi eri tasoja ansioturvaan ja siten monimutkaistaisi nykyjärjestelmää. SAK:n tavoitteena on edetä päinvastaiseen suuntaan, Saana Siekkinen toteaa. 

Kotamäki ei oteta kantaa siihen, miten ansioturvan laajentamisen aiheuttama 270 miljoonan euron lisäkustannus rahoitettaisiin.

SAK huomauttaa, että tällä hallituskaudella siniset ovat olleet mukana leikkaamassa ansioturvaa. Suurin leikkaus oli ansioturvan keston lyhentäminen sadalla päivällä. Myös aktiivimallista on tullut pysyvä leikkuri työttömyysturvaan.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.