SAK: Palkansaajista yli 60 prosenttia pitää työajan lyhentämistä toivottavana

SAK julkaisi tänään mielipidemittauksen, jonka mukaan 64 prosenttia suomalaisista palkansaajista pitää työajan lyhentämistä pidemmällä aikavälillä kannatettavana tavoitteena. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi, että myös halukkuutta työaikakokeiluun löytyy. Kantar Publicin toteuttaman tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista palkansaajista kannattaa kokeilua. Erityisesti naiset (63 %) kokivat tämän hyväksi ideaksi.
22.03.2023 09:21 Updated 22.03.2023 15:30
SAK
Tutkimusjohtaja Will Stronge esitteli SAK:n seminaarissa kokemuksia työajan lyhentämisestä. Kuva Marjo Pihlajaniemi.

– On selvää, että työn ja perheen yhteensovittamiseen tarvitaan helpotusta. Siinä auttaisi, jos työaikakäytänteitä voisi nykyistä paremmin muokata sopimaan elämäntilanteeseensa. Tämä vaikuttaa ihmisten jaksamiseen arjessa ja työssä, Jarkko Eloranta sanoi.

Ison-Britannian laajan neljän päivän työviikkokokeilun tuloksia käsitelleessä seminaarissa Helsingissä keskiviikkona puhunut Jarkko Eloranta piti kansainvälisiä ja kotimaisia kokemuksia rohkaisevina. Hän vaati, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan laaja ja perusteellinen työaikakokeilu.

Työministeri Tuula Haatainen: Tarvitsemme kokeilua

Työministeri Tuula Haatainen puhui seminaarissa väestön ikääntymisetä ja kaiken ikäisen työvoiman jaksamisesta. Erityisesti hän ilmaisi huolensa nuorista ja heidän jaksamisestaan.

– Tarvitsemme vielä lisää kokeilua ja tutkimusta, että voimme kehittää työelämää. Olen pyytänyt virkakuntaa selvittämään vaihtoehtoja, miten työajan lyhentämiskokeiluja voitaisiin toteuttaa seuraavalla hallituskaudella, Haatainen kertoi.

Tulokset Isosta-Britanniasta myönteisiä

Ison-Britannian laajasta neljän päivän työviikkokokeilun suunnittelusta ja tuloksista vastannut tutkimusjohtaja Will Stronge vieraili SAK:n järjestämässä työaikaseminaarissa. Hänen viestinsä oli, että työajan lyhentäminen palvelee parhaimmillaan sekä työntekijöiden että työnantajien tavoitteita.

Suomessakin laajasti uutisoituun kokeiluun osallistui 61 erikokoista ja eri aloilla toimivaa yritystä. Yhteistä oli, että työaikaa vähennettiin 10–20 prosenttia ilman, että se vaikutti palkkaan. 

– Tutkimuksen lopussa yhdenkään yrityksen liikevaihto ei pienentynyt, vaan osalla se oli kasvanut. Sen sijaan 39 prosenttia työntekijöistä kertoi stressitasonsa laskeneen ja nukkumisongelmien vähentyneen. Henkilöstöraporteissa selvisi, että myös uupumisia kirjattiin vähemmän, Will Stronge kertoi tuloksista.

Strongen mukaan yritykset olivat tyytyväisiä erityisesti siihen, että kokeilu sai heidät tutustumaan paremmin organisaation toimintamalleihin ja prosesseihin ja etsimään kehittämismahdollisuuksia. 

– 91 prosenttia osallistuneista yrityksestä ilmoitti kokeilun jälkeen jatkavansa lyhennettyä työviikkoa jossain muodossa, Stronge totesi.

Muokattu uutista 22.3.2023 kello 15.30: Muutettu uutisen otsikkoa ja kappaleiden järjestystä. Asiamuutoksia ei ole tehty. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.