SAK ja EK osoittavat tukensa Ukrainalle maan kansallispäivänä – 40 000 euron yhteislahjoitus sodan uhreille

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt SAK ja EK ovat yksituumaisesti sopineet 40 000 euron yhteislahjoituksesta Ukrainan sodan uhreille maan kansallispäivänä 24.8. Keskusjärjestöt haluavat lahjoituksellaan muistuttaa, että Venäjän aloittama hyökkäyssota on yhä käynnissä ja Ukraina tarvitsee tukeamme.
24.08.2022 05:58 Päivitetty 29.08.2022 12:10
SAK
Jarkko Eloranta SAK:n keskustoimiston seinään kiinnitetyn Ukrainan itsenäisyyspäivää juhlistavan banderollin edessä. Kuva: SAK

Ukraina viettää kansallispäiväänsä tänään 24. elokuuta. Samalla tulee kuluneeksi tasan puoli vuotta siitä, kun Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Sota mullisti koko Suomen ja muun Euroopan kylmän sodan jälkeen vaaliman ulko- ja turvallisuuspoliittisen arkkitehtuurin ja sekä Suomi että Ruotsi ovat hakeneet pikavauhtia Naton jäseneksi.

Mutta toisin kuin Venäjän johto kuvitteli, sota ei ollutkaan ohi muutamassa päivässä. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kannustaa Suomen valtiota, kansalaisyhteiskuntaa ja Suomen kansalaisia jatkamaan edelleen tukeaan Ukrainalle.

– Itsenäisyyttään sitkeästi ja urheasti puolustaneella Ukrainalla ja sen kansalaisilla on ollut koko kriisin ajan takanaan eurooppalaisten vankkumaton tuki. Pidämme tärkeänä, että emme turru tähän sotaan alituisesti uutisoitujen tragedioiden tulvassa, vaan jatkamme Ukrainan tukemista.

SAK:n 20 000 euron avustuksesta 10 000 euroa osoitetaan Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n solidaarisuusrahastoon, 5 000 euroa YK:n lastenjärjestölle Unicefille ja 5 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille. Aikaisemmin helmikuussa SAK teki yhteensä 15 000 euron lahjoituksen samoille järjestöille.

Ukrainan kansallispäivän kunniaksi SAK nostaa tänään aamulla Ukrainan lipun keskustoimistonsa salkoon.

SAK laajensi viime keväänä Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun ukrainan- ja venäjänkielisiä sisältöjä, jotta sotaa pakeneville ukrainalaisille on tarjolla helposti ymmärrettävää tietoa suomalaisesta työelämästä omalla äidinkielellään.

Myös ammattiliitoilta lahjoituksia

Myös SAK:laiset ammattiliitot ovat tehneet tänään lahjoituksia Ukrainassa käytävän sodan uhreille. Paperiliitto on lahjoittanut 10 000 euroa, Rakennusliitto niin ikään 10 000 euroa, Merimies-Unioni 5 000 euroa ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL 2 000 euroa. Monet ammattiliitot ovat tehneet lahjoituksia Ukrainan sodasta kärsiville aikaisemmin kevään ja kesän aikana, muun muassa Teollisuusliitto yhteensä yli 100 000 euroa. Ukrainan itsenäisyyspäivän jälkeen Sähköliitto on tehnyt 2 000 euron lahjoituksen sodasta kärsiville.

Uutista päivitetty 24.8. klo 16.10: Lisätty tieto ammattiliittojen tekemistä lahjoituksista.
Uutista päivitetty 29.8. klo 12.10: Lisätty tieto Sähköliiton lahjoituksesta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.