SAK ei hyväksy maahanmuuttajien alipalkkausta – Koulutus ja kielen oppiminen avain työllistymiseen

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmettelee taloustieteen nobelisti Bengt Holmströmin ehdotusta maksaa maahanmuuttajille pienempää palkkaa ja huonompaa sosiaaliturvaa kuin kantasuomalaisille. 
25.10.2018 14:33
SAK
SAK:n mielestä kaikkia työntekijöitä on kohdeltava yhdenvertaisesti. Kuva Gorilla.

SAK:n näkemyksen mukaan palkka määräytyy ensisijaisesti työn vaativuuden perusteella, eikä suomalaisilla työmarkkinoilla ole sijaa eriarvoistaville malleille, maahanmuuttajien kuin muidenkaan ryhmien osalta. 

Jarkko Eloranta. Kuva Patrik Lindström

– Kaikkia työntekijöitä pitää kohdella yhdenvertaisesti ja samanarvoisesta työstä pitää maksaa samaa palkkaa kaikille, painottaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Maahanmuuttajien pienemmät palkat lisäisivät eriarvoisuutta, ennakkoluuloja ja pahimmillaan rasismia maahanmuuttaja kohtaan sekä vastakkainasettelua työpaikoilla. 

– Maahanmuuttajien työllistymisen edistäminen on tärkeää, mutta sitä ei pidä tehdä syrjivillä käytännöillä. Jo nykyään aloitteleville työntekijöille voidaan maksaa työehtosopimuksen mukaista harjoittelijapalkkaa työntekijän kansallisuudesta riippumatta.  

Elorannan mukaan tärkeintä on kehittää maahanmuuttajien osaamista koulutuksen avulla. Hyviä keinoja edistää maahanmuuttajien työllisyyttä ovat työelämälähtöinen kotoutumiskoulutus, tehokas kielikoulutus ja räätälöidyt työvoima- ja yrittäjyyspalvelut. 

SAK on ehdottanut räätälöityä oppisopimusta, jolloin työnantajaa voitaisiin tukea palkkatuen avulla. Tutkimusten mukaan varsinkin palkkatuki edistää maahanmuuttajien työllistymistä ja parantaa valmiuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille. Kielen oppiminen on keskeisin tekijä työllistymisen kannalta ja siihen tulee suunnata riittävästi resursseja.

– Tuskin kukaan työnantaja haluaa palkata työntekijän ilman mitään osaamista tai koulutusta. Siitä on osoituksena Rakennusliiton alan työnantajaliiton kanssa sopima kuuden euron työkokeilu, joka epäonnistui, kun yksikään yritys ei halunnut palkata työntekijöitä, joiden osaamisessa oli suuria puutteita, Eloranta huomauttaa.

Lue tästä lisää rakennusalan kuuden euron työkokeilusta.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.