SAK: Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus on olennainen osa yhdenvertaista työmarkkinajärjestelmää 

SAK ihmettelee, mihin perustuu ajatus palkansaajien ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta, kun sama ei koskisi muita jäsenmaksujen verovähennykseen oikeutettuja. 
30.05.2023 17:47
SAK
Kuva istock

– Nyt olisi tärkeää kuulla valtiovarainministeriön perustelut sille, miksi verovähennysoikeus pitäisi poistaa juuri palkansaajilta, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta

Ministeriö näyttää vihreää valoa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamiselle, mutta ei suosittele samanlaista poistamista työnantaja- ja yrittäjäjärjestöiltä. Kokoomus on vaalitavoitteissaan esittänyt ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista. 

Eloranta huomauttaa, että verovähennysoikeuden poistaminen tarkoittaisi käytännössä palkansaajien verotuksen kiristymistä ja heidän toimeentulonsa heikkenemistä. 

– Ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus on tulonhankkimiseen liittyvä kustannus. Ammattiliitot muun muassa huolehtivat työehdoista neuvotellessaan siitä, että palkansaajien ostovoima säilyy. 

– Ei pidä myöskään väheksyä järjestäytyneiden ja sopimiseen perustuvien työmarkkinoiden merkitystä vakaalle yhteiskunnalle ja vahvalle kansantaloudelle.  

Jarkko Elorannan mukaan verovähennysoikeuden poistaminen nakertaisi työntekijöiden mahdollisuutta valvoa etujaan.  Esimerkiksi EU:n vähimmäispalkkadirektiivi edellyttää työehtosopimustoiminnan edistämistä, jota verovähennysoikeuden poistaminen vaikeuttaisi. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.