Ruotsin apuhoitajille reilu palkankorotus

Apuhoitajat ovat saaneet reilun kuoppakorotuksen Ruotsissa. Uusi työehtosopimus nostaa heidän palkkojaan keskimäärin 4,3 prosenttia.
04.07.2016 09:00
SAK

Teollisuusliitot ovat perinteisesti sopineet Ruotsissa työehtosopimusten korotusten tason, jota muut liitot eivät ole sopimuksissaan ylittäneet. Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO on myös päättänyt yhteisistä tavoitteista.

Tämän kevään työehtosopimusneuvottelut käytiin poikkeuksellisesti liittokohtaisesti. Kuntien ja maakäräjien työntekijöitä edustava Kommunal irtautui yhteisistä tavoitteista, koska se halusi erityisen lisän matalapalkkaisille terveydenhoidon työntekijöille.

Tämä tavoite onnistui. Kun yleinen palkkojen korotustaso Ruotsissa on tällä sopimuskierroksella 2,2 prosenttia, Kommunal neuvotteli 130 000 apuhoitajalle (undersköterskor) keskimäärin 4,3 prosentin korotuksen.

Juuri vapun alla sovittu kolmivuotinen sopimus tuli voimaan toukokuun alusta.

– Tämä on merkkipaalu kamppailussa naisten arvon väheksyntää vastaan, Kommunalin puheenjohtaja Annelie Nordström sanoi Dagens Nyheterille.

Teollisuutta suurempi korotus

Sopimus tuo kaikille Kommunalin jäsenille yleisen tason mukaisen 56 euron korotuksen kuukausipalkkoihin. Apuhoitajien palkat nousevat kuitenkin tänä vuonna 110 euroa.

Ensi vuonna sopimus takaa apuhoitajille 19,4 euroa suuremman kuukausipalkan verrattuna teollisuuden korotuksiin. Vuonna 2018 lisäkorotus on 16,2 euroa kuukaudessa.

Jokainen apuhoitaja ei välttämättä saa 110 euron korotusta palkkaansa, sillä palkkojen tarkemmasta jakautumisesta päätetään paikallisesti.

Kokopäivätyö tavoitteeksi

Toinen merkittävä edistysaskel on, että sopimus asettaa pääsääntöiseksi työmuodoksi kokopäivätyön, jonka lisäämiseksi kaikkien työnantajien on laadittava suunnitelma Kommunalin kanssa.

Sopimus parantaa paitsi jäsenten tuloja ja oloja myös Kommunalin pahoin kolhiutunutta mainetta. Tammikuussa paljastui, että liitto oli käyttänyt erittäin runsaasti rahaa alkoholitarjoiluihin ja johdon kuluihin.

Arbetet-lehden mukaan 14 000 jäsentä jätti siksi liiton. Liitto tarkisti alkoholipolitiikkaansa, mutta tapaus sai puheenjohtaja Annelie Nordströmin luopumaan puheenjohtajuudesta kesäkuun alun liittokokouksessa. Uusi puheenjohtaja on Tobias Baudin.

Heikki Jokinen, vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.