Pro reilumpi yhteiskunta -yhdistys tukee työntekijän arkeen perehtyneitä vaaliehdokkaita

Viime vuonna perustettu Pro reilumpi yhteiskunta ry jakaa avustuksia sellaisille kevään eduskuntavaalien ehdokkaille, jotka tuntevat suomalaista työelämää ja palkansaajien arkea. Tällä hetkellä yhdistyksen ainoa rahoittaja on SAK. Tavoitteena on kuitenkin saada yhdistyksen jäseniksi muitakin yhteisöjä, jotka jakavat yhdistyksen arvot ja tavoitteet.
12.01.2023 14:15
SAK
Kuvakaappaus Pro reilumpi yhteiskunta ry:n verkkopalvelun etusivusta.

– Pro reilumpi yhteiskunta -yhdistys on ehkä vaatimaton, mutta tarpeellinen vastavoima EK:n ja muiden liike-elämää lähellä olevien järjestöjen rahoittamalle Pro markkinatalous -yhdistykselle. Liike-elämä on tähän mennessä jakanut jo lähes 1 300 000 euroa vaalitukea vuoden 2023 eduskuntavaalien ehdokkaille ja puolueille, Pro reilumpi yhteiskunta -yhdistyksen asiamies Jyrki Konola toteaa.

Valtaosa Pro markkinatalous -yhdistyksen vaaliehdokkaille jakamista avustuksista on mennyt niiden puolueiden edustajille, joiden ehdokkaat käyttivät viime eduskuntavaaleissa keskimäärin eniten rahaa omiin kampanjoihinsa.

– Ei tunnu reilulta, että joku antaa lisää rahaa ehdokkaille, joilla on muutenkin varaa käyttää vaaleihin muita enemmän rahaa. Jotenkin tätä on tasapainotettava, Konola sanoo.

Vaaliavustusten haku käynnissä

Pro reilumpi yhteiskunta -yhdistys avasi tammikuussa sivuston, jonka kautta ehdokkaat voivat hakea yhdistykseltä avustusta vaalityöhön.

– Avustusta hakevien ehdokkaiden on sitouduttava yhdistyksen kolmeen tavoitteeseen: reilun työelämän edistämiseen, hyvinvointi- ja sopimusyhteiskunnan tukemiseen sekä sellaisen yritysten toimintaympäristön edistämiseen, jossa kilpailuetua ei voi saada sääntöjä rikkomalla. Ehdokkaiden on myös oltava avoimia saamastaan vaaliavustuksesta, koska kaikkien tukea saaneiden ehdokkaiden nimet julkaistaan sivustolla, Jyrki Konola kertoo.

Yhdistyksen hallitus päättää hakemusten perusteella avustusten saajat. Ensimmäiset päätökset tehdään tammikuussa ja avustukset maksetaan ehdokkaille mahdollisimman pian sen jälkeen.

– Avustusta voidaan myöntää minkä tahansa puolueen ehdokkaalle ja myös sitoutumattomalle ehdokkaalle. Puolueille avustuksia ei jaeta, vain yksittäisille ehdokkalille, asiamies Jyrki Konola täsmentää.

Pro reilumpi yhteiskunta -yhdistyksen pidemmän aikavälin tavoitteena on vaalirahoituksen avoimuuden lisääminen, ilmoitusvelvollisuusrajan laskeminen ja kampanjakattojen säätäminen. Konolan mukaan tavoitteen taustalla on huoli suomalaisen demokratian toimivuudesta ja legitimiteetistä.

– Mikäli vaalikampanjoinnissa korostuu yhä enemmän rahan merkitys, rajaa se vähemmän varakkaiden mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa Suomen kehitykseen. Tämä pitää estää ja turvata kansalaisten mahdollisimman tasapuoliset vaikutusmahdollisuudet.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.