Pätkä- ja vuokratyöntekijät jäävät usein ilman työterveyshuoltoa – Rakennusliitto paikkaa puutetta terveyspalveluja tarjoavalla vakuutuskassalla

Rakennusliitto on perustanut vakuutuskassan, jonka jäsenet saavat 150 euron vuosimaksua vastaan terveyspalveluja. Sosiaalisihteeri Tiina Nurmi-Kokon mukaan kassa perustettiin, koska monet liiton jäsenistä eivät pääse säännöllisesti työterveystarkastuksiin.
28.01.2020 08:30
SAK
Rakennusalalla on työntekijöitä, joille ei ole 20 vuoteen tehty työterveystarkastusta. Kuva Patrik Lindström.

Rakennusliitossa toivotaan, että vakuutuskassan avulla pystytään nykyistä paremmin ennakoimaan ja saamaan esiin piileviä sairauksia. 

– Monet jäsenemme tekevät pätkätöitä pientyönantajille ja putoavat helposti työterveyshuollon ulkopuolelle. Meillä on jäseniä, joille ei ole 20 vuoteen tehty terveystarkastusta. Myös hammastarkastuksissa käydään aivan liian harvoin, sanoo Tiina Nurmi-Kokko

Tiina Nurmi-Kokko

Väliinputoajia ovat pätkätyöntekijöiden lisäksi usein työpaikkaa vaihtavat vuokratyöntekijät. 

– Esimerkiksi säännöllisin välein tehtävät terveystarkastukset tuppaavat jäämään, jos työnantaja vaihtuu usein. Myös työhöntulotarkastusten toteutumisessa on puutteita.

Säännöllisillä terveystarkastuksilla piilevät riskit esiin 

Vakuutuskassan jäsenyys on liiton jäsenille vapaaehtoinen ja se maksaa 150 euroa vuodessa. Kassan jäsenellä on oikeus joka toinen vuosi lääkärintarkastukseen ja suppeaan laboratoriotutkimukseen, joka sisältää muun muassa kolesteroli-, maksa- ja sokeriarvot. Joka toinen vuosi voi käyttää hammaslääkärin ja suuhygienistin palveluja 300 euron arvosta.

– Jos terveystarkastuksessa tulee esiin jotain poikkeavaa, lääkäri voi antaa lähetteen jatkotutkimuksiin julkiseen terveydenhuoltoon, Tiina Nurmi-Kokko kertoo.

Hän painottaa, että työntekijän terveydentilan säännöllinen seuranta on tärkeää, jotta sellaisiin kansansairauksiin kuin korkeaan verenpaineeseen, kohonneeseen diabetesriskiin tai piileviin hammassairauksiin pystytään puuttumaan. Hoitamattomina ne voivat aiheuttaa jopa sydäninfarkteja ja aivoverenvuotoja.

– Me autamme tällä jäsenedulla jäseniämme jatkamaan työuraansa.

Rakennusalan työntekijät joutuvat lopettamaan työnteon terveydellisistä syistä keskimäärin jo 58-vuotiaana. 

Ensimmäinen vakuutuskassa kymmeneen vuoteen

Rakennusliiton kassa on kymmeneen vuoteen ensimmäinen Suomeen perustettu vakuutuskassa. SAK:laisista liitoista myös Muusikkojen liitolla on terveyspalveluja tarjoava kassa.

Rakennusliiton liittokokous päätti kassan perustamisesta viime toukokuussa ja liitto lahjoitti kassalle 500 000 euron peruspääoman. Toimintansa kassa aloitti tämän vuoden alussa ja sen palveluja voi käyttää kolmen kuukauden jäsenyyden jälkeen.

Lue lisää Rakennusliiton vakuutuskassasta

Työterveyshuolto kuuluu kaikille

Työterveyshuolto on jokaisen työntekijän oikeus ja ennaltaehkäisevän työterveyshuollon järjestäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Lisäksi työnantaja voi järjestää sairaanhoito- ja muita terveyspalveluja.

Työnantajan on lain mukaan järjestettävä työterveyshuolto myös pätkätyöntekijöille ja käyttämilleen vuokratyöntekijöille. Työnantajan on myös varmistettava, että työntekijät tuntevat oikeutensa kääntyä terveysongelmissa työterveyshuollon puoleen.

Lue lisää SAK:n oppaasta työterveyshuollon järjestämiseen. 

Pirjo Pajunen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.