Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala: Media ei saa ohjata tes-neuvotteluita

Ammattiliitoilla on kova työ saada journalistit ymmärtämään, mistä työehtoneuvotteluissa on oikeasti kysymys. Näin arvioi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton (SSSL) keskustelutilaisuudessa Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa heinäkuussa.
16.08.2022 10:22
SAK
SSSL:n mediakeskustelun panelistit: Petri Vanhala (oik.), Tuuli Aitchison ja Mari Tuohiniemi. Tilaisuuden juonsivat Arto Jokela ja Auli Kivenmaa. Kuva Risto Paananen.

Keskustelussa puitiin teemaa Työntekijät julkisuudessa – uhreja, sankareita ja gangstereita? Vanhalan ohella aiheeseen pureutuivat Valkeakosken Sanomien päätoimittaja Mari Tuohiniemi sekä kuvataiteilija-opiskelija Tuuli Aitchison, joka antoi vuosi sitten kasvonsa ja nimensä käyttöön keskustelussa Hesburgerin työolo-ongelmista.

Panelisteilta kysyttiin, kohteleeko media tasapuolisesti työnantajia ja palkansaajia uutisoidessaan työelämästä ja työehtosopimusneuvotteluista.
Päätoimittaja Mari Tuohiniemi vakuutti oman journalistisen kokemuksensa perusteella, että media pyrkii parhaansa mukaan objektiiviseen raportointiin. 

– Aina annetaan kommentoimisen mahdollisuus, mutta toinen asia on, halutaanko kommentoida, hän tiivisti.

Aitchison muistutti, että työntekijät, etenkin haavoittuvassa asemassa olevat nuoret, ovat aina altavastaajan asemassa työnantajiin verrattuna.

– Onko se tasapuolista, että painotetaan yhtä paljon molempia osapuolia, jos valta-asemat ovat hyvin erilaisia, hän kysyi.

Suomalainen media korkeatasoista 

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että Suomessa on korkeatasoinen journalistinen media, joka kestää kansainvälisen tarkastelun. Tuohiniemi vakuutti, että media ainakin pyrkii tasapuolisuuteen. Vanhala ja Aitchison eivät olleet tästä aivan samaa mieltä.

Aitchisonin mielestä tasapuolisuutta ei ole se, että työnantajat ja palkansaajat saavat saman verran tilaa julkisuudessa. Hän muistutti, että työntekijät, etenkin nuoret, ovat aina altavastaajia vaikutusvaltaisiin yritysjohtajiin verrattuna.

Petri Vanhala muisteli kokemuksiaan Paperiliiton kevään 2022 työtaistelussa, jossa väännettiin kättä UPM-konsernin työehdoista.

– UPM:n tavoite oli yksipuolisesti heikentää työehtosopimusta ja voimakkaasti lisätä työnjohto-oikeutta, hän moitti.

Vanhalan mukaan eri tiedotusvälineiden suhtautumisessa esiintyi selviä eroja.

– Oli medioita, jotka kuuntelivat molempia puolia, mutta oli tosi paljon sitäkin, että pyrittiin voimakkaasti vaikuttamaan lopputulokseen. 

– UPM:n tapauksessa meillä oli ihan hirveä työ saada asiaamme mediassa läpi. Piti tavata toimittajia tosi ahkerasti ja selittää heille mistä asiassa on kysymys, hän muisteli.

Vanhalan mukaan sitkeys tuotti myös tulosta, mikä näkyi esimerkiksi Helsingin Sanomien pääkirjoitusten sävyn muuttumisessa.

Risto Paananen

Voit katsoa koko keskustelutilaisuuden täältä.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.