Palkkadumppauksen sijaan investointeja talouden kohentamiseksi

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta oudoksuu EK:n puheenjohtajan kommentteja liian korkeasta palkkatasosta. Uusimmat selvitykset osoittavat Suomen kilpailukyvyn parantuneen selvästi suhteessa muihin maihin.
13.03.2017 11:11
SAK
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

– Kovasti ihmetyttää, miten palkat ovat työnantajien mielestä koko ajan 10–15 prosenttia liian korkeat. Täsmälleen samoista numeroista puhuttiin pari vuotta sitten ennen kuin kiky-sopimusta ryhdyttiin tekemään.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan (tukuseto) mukaan yksikkötyökustannukset alenevat tänä vuonna Suomessa yhteensä prosentilla, kun ne euroalueella nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia.

Suhteessa Saksaan Suomen kilpailukyky paranee jopa seitsemän prosenttia vuosina 2013–2018.

– Nyt odotamme yrityksiltä investointeja ja työpaikkoja, ne toimivat paremmin kuin jatkuva palkkadumppaus. Toki palkkamaltille on edelleen tarvetta, mutta palkansaajien tekemiä uhrauksia nollakorotuksineen ja kikyineen ei saisi vähätellä, Kaukoranta huomauttaa.

EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila sanoi Helsingin Sanomien sunnuntaina ilmestyneessä haastattelussa, että suomalaisten palkat ovat liian korkeita ja työehtosopimusten sijaan palkoista tulisi sopia aina paikallisesti työpaikoilla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.