Palkka-asiat mietityttävät kesätyöntekijöitä – Palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen Kesäduunari-info palvelee läpi kesän

Kauanko harjoittelijapalkkaa tai koululaispalkkaa voidaan maksaa? Entä miten vähimmäispalkka määräytyy?
27.06.2018 09:29
SAK, AKAVA ja STTK
Jäätelönmyyjä Kauppatorilla. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Palkkaukseen liittyvät kysymykset ovat olleet Kesäduunari-infon suosituimpia kysymyksiä tänäkin kesänä.

Juuli Jokinen. Kuva: Patrik Lindström

– Varsinkin vähimmäispalkasta on tullut tasaisesti kyselyitä, kertoo SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisen Kesäduunari-infon neuvoja Juuli Jokinen.

Jokisen mukaan palkkaan ja vähimmäispalkkaan liittyviä kysymyksiä on tullut sekä tes-aloilta että aloilta, joilla ei ole työehtosopimusta.

– Työsopimuslain mukaan työntekijän tulee saada työstään tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Laissa ei kuitenkaan ole määritelty mitään varsinaista vähimmäispalkkaa, Jokinen muistuttaa.

Ehdot työn palkkaukselle määräytyvät työsopimuslain lisäksi työehtosopimuksessa, joka määrittää työstä maksettavan minimipalkan.

– Moni on halunnut tarkistaa kesäduunaripuhelimesta esimerkiksi sen, kuuluuko hänelle tietyillä kokemusvuosilla tietty palkka. Samoin kyselyitä on tullut siitä, kuuluuko kesätyöntekijälle alin taulukkopalkka vai harjoittelijapalkka.

Ota yhteyttä somessa, nettilomakkeella tai puhelimitse

Palkansaajakeskusjärjestöjen yhteisestä kesäduunari-infosta voi kysyä neuvoa esimerkiksi palkkaan, työaikaan ja koeaikaan liittyen. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti.

Puhelimitse neuvoja saa numerosta 0800 179 279. Puhelinpalvelu vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Palvelun verkkosivuille www.kesaduunari.fi on koottu kesätyöntekijöille tärkeää työelämätietoa kuten kesäduunarin muistilista ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivujen kautta voi myös lähettää kysymyksiä kesäduunarineuvojalle.

Kesäduunari-info on avoinna perjantaihin 31. elokuuta saakka. Kesäduunari-info on myös Facebookissa https://www.facebook.com/kesaduunari/ ja Twitterissä https://twitter.com/Kesaduunari.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.