Palkankorotusvaraa koulutusta ja tutkimusta tukemalla

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta toivoo hallituksen kiinnittävän syksyn budjettineuvotteluissa huomiota palkansaajien ostovoimaan.
27.06.2017 13:10
SAK
Kumpulan kampuskirjasto Helsingin yliopistossa.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan (tukuseto) tänään julkaisema raportti kertoo palkansaajien yhteenlasketun ostovoiman kasvavan tänä vuonna, mutta kääntyvän valtiovarainministeriön ennusteen mukaan laskuun jo ensi vuonna.

– Kilpailukykysopimuksen sosiaaliturvamaksusiirtoja on tasapainotettava palkansaajille verotuksessa. Ostovoima ei voi kuitenkaan perustua pelkästään veronkevennyksiin, vaan myös palkankorotuksia tarvitaan, Kaukoranta painottaa.

– Palkankorotusvara syntyy tuottavuuden kasvusta. Sitä kannattaisikin vauhdittaa budjettiriihessä panostamalla koulutukseen ja tutkimukseen.

Tukuseton raportti osoittaa Suomen kustannuskilpailukyvyn paranevan selvästi suhteessa muuhun euroalueeseen. Paranemiseen ovat vaikuttaneet työvoimakustannuksia pienentänyt kilpailukykysopimus ja kiihtyvä tuottavuuskehitys.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan vienti kasvaa lähes viisi prosenttia tänä vuonna. Viennin kasvun se ennakoi jatkuvan vajaan neljän prosentin vauhtia vuosina 2018–2019.

– Vahva vienti luo pohjaa työllisyyden ja palkkojen kestävälle kasvulle. Työllisyyden paraneminen tukee ostovoimaa ja tuottavuuden paraneminen on puolestaan kestävän talouskasvun perusta, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta toteaa.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta eli tukuseto laatii taloudellisia selvityksiä ja laskelmia työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluja sekä päätöksentekoa varten. Valtioneuvoston kanslian asettamassa toimikunnassa on edustajia muun muassa SAK:sta ja muista työmarkkinajärjestöistä sekä valtiovarainministeriöstä.
 

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportti – Talousnäkymät ja palkanmuodostus, kesäkuu 2017

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.