Nykyinen työeläkeindeksi perusteltu – nuorten maksurasitusta ei pidä kasvattaa

Palkansaajakeskusjärjestöt eivät kannata kansalaisaloitetta työeläkeindeksin muuttamisesta. Nyt käytössä oleva indeksi varmistaa osaltaan eläkejärjestelmän kestävyyden ja turvaa nuorten eläkkeet, järjestöt korostavat.
16.02.2017 12:22
SAK
Nykyinen eläkejärjestelmä turvaa nuorille kohtuullisen eläkkeen.

Työeläkejärjestelmä on osittain rahastoiva ja valtaosa eläkemenoista katetaan työnantajilta ja työntekijöiltä perittävillä maksuilla.

– Eläkkeiden rahastoinnilla varaudutaan ikärakenteen muutokseen ja siihen, että myös pieneneville nuoremmille ikäluokille pystytään aikanaan maksamaan kohtuullinen eläke, SAK, Akava ja STTK sanovat yhteisessä lausunnossaan.

– Toteutuessaan kansalaisaloite horjuttaisi vakavasti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta, kun eläkerahastoja käytettäisiin suunniteltua enemmän nykyisten eläkeläisten ja lähellä eläkeikää olevien hyväksi, järjestöt painottavat.

Tuoreiden laskelmien mukaan eläkejärjestelmän maksutulo jää lähivuosina odotettua pienemmäksi heikon työllisyys- ja ansiokehityksen vuoksi.

– Työeläkejärjestelmän rahoitukseen kohdistuu jo nyt lisäpaineita. Kansalaisaloitteen esittämä indeksimuutos johtaisi työeläkerahastojen loppumiseen 2060-luvulla tai työeläkemaksun nostamiseen noin kuudella prosenttiyksiköllä, järjestöt huomauttavat.

Indeksimuutos ei tepsi eläkeläisköyhyyteen

Työeläkeindeksin muuttamista perustellaan pienituloisten eläkeläisten aseman parantamisella. Palkansaajajärjestöt muistuttavat lausunnossaan, että kansalaisaloite ei koske takuu- ja kansaneläkettä eikä indeksin muuttaminen ole tehokas keino torjua eläkeläisten köyhyyttä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n lausunto työeläkeindeksin muuttamisesta

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.