Netissä tehtävälle työlle saatava pelisäännöt

Nettialustojen välittämässä työssä yhdistyvät yrittäjyyden ja palkansaaja-asemassa olemisen varjopuolet. Työntekijät tekevät perinteistä palkkatyötä mutta yrittäjyydelle ominaisessa epävarmuudessa.
05.09.2017 08:00
PALKKATYÖLÄINEN
Uutiset Työelämä

SAK kaipaa pikaisia muutoksia voimassa olevaan lainsäädäntöön, jotta alustatalouden työnantajat saadaan hoitamaan velvollisuutensa tavalla, joka turvaa alustataloudessa työskentelevien oikeudet ja työsuojelun.

–  Alustatalous on työn, palveluiden ja tavaroiden myymistä ja ostamista netissä tai älypuhelinten sovelluksilla. Vaikka nettialustoina toimivat yritykset ovat käytännössä työnantajia, puuttuvat niiltä työnantajien velvollisuudet, kehittämispäällikkö Juha Antila painottaa.

– Työntekijä on aina työntekijä. Työelämän ja pelisääntöjen on oltava samat kaikille.

Myös digitaalisilla alustoilla työskentelevien työntekijöiden mahdollisuuksia neuvotella työehdoistaan tulisi SAK:n kehittämispäällikön mielestä parantaa.

–  Yhdistymisvapaus, työehtosopimukset ja oikeus työtaistelutoimiin ovat perusoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Oikeuksien laajentamista kansallisen lainsäädännön mukaisesti tukee myös Euroopan parlamentin yhteistyötaloutta koskeva mietintö.

SAK:n lausunto jakamistalouden säännösympäristöstä

Tiina-Emilia Kaunisto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.