Moni työtön istuu väärällä kurssilla – Työttömyyskassoihin tulvii kysymyksiä aktiivimallista

Olen käynyt TE-toimiston sivuilla, mutta en ymmärrä, miten täytän aktiivisuusehdon? Kelpaavatko henkilökohtaiseen työnhakusuunnitelmaani kirjatut toimet aktiivisuuden osoitukseksi? Muun muassa tällaisia kysymyksiä tulvii nyt työttömyyskassoihin.
26.03.2018 10:14
SAK
Irene Niskanen yksinkertaistaisi ja selkeyttäsi työttömyysturvajärjestelmää. Nykyisellään ihmisten on vaikea hahmottaa kokonaisuutta. Kuva: Patrik Lindström

Teollisuusalojen työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen sanoo, että kysymystulva kuvaa hyvin aktiivimalliin liittyvää epätietoisuutta ja epäselvää tilannetta.

Jäsenten neuvontaan tuli lisää haasteita, kun eduskunta teki aktiivimallia koskevaan lakiin viime hetkellä lisäyksen, jonka mukaan työtön voi täyttää aktiivisuusvelvoitteen osallistumalla TE-toimistojen työllistämistä edistävien palveluiden lisäksi ”muuhun työvoimaviranomaisen järjestämään työllistymisedellytyksiä parantavaan palveluun tai toimintaan”. 

Työttömien kannalta lisäys oli parannus, mutta nyt työttömät pohtivat, mitä nämä palvelut voivat olla.

– Pyrimme parhaamme mukaan auttamaan. Keräämme listaa hyväksyttävistä palveluista ja se täydentyy koko ajan, Niskanen kertoo.

Pitäisi keskittyä työn saamiseen ja osaamisen parantamiseen

Irene Niskanen ymmärtää hyvin, että työttömät kokevat aktiivimallin epäreiluksi. Palvelujen järjestämisessä on alueellisia eroja ja työllistymismahdollisuudet vaihtelevat alakohtaisesti. Esimerkiksi tyypillisillä keikkatyöaloilla lyhyitä työpätkiä on helpompi löytää kuin vaikkapa teollisuudessa. 

Erityisen epäreiluksi tilanteen kokevat ikääntyneet työttömät ja pitkäaikaistyöttömät

Erityisen epäreiluksi tilanteen kokevat ikääntyneet työttömät ja pitkäaikaistyöttömät.
Aktiivimallin velvoitteet koskevat myös työttömyysturvan lisäpäivillä eli ns. työttömyysputkessa olevia.

– Pitkään työttömänä olleiden ja ikääntyneiden työttömien on vaikea saada työpaikkaa. TE-toimiston tarjoamat palvelut ovat heille käytännössä ainoa vaihtoehto eikä niitä ole kaikilla alueilla riittävästi tarjolla, Niskanen sanoo.

– Monet hakevat todella aktiivisesti töitä ja hakemusten lähettämisen lisäksi kiertävät työpaikoilla kysymässä työtä. Tällainen aktiivisuus ei kuitenkaan täytä aktiivimallin velvoitteita. Ymmärrän, että se tuntuu monesta loukkaavalta.

Irene Niskanen korostaa, että työttömälle ensisijainen tavoite on työllistyminen ja siihen pitäisi keskittyä. Se ei aina onnistu ilman ammatin vaihtamista, joten myös koulutus on avainasemassa.

– Tämä koskee myös ikääntyneitä työttömiä, mutta heille pitäisi olla tarjolla lyhyitä koulutuksia.

Kassoissa valmistaudutaan aktiivimalliin kiireellä

Työttömyyskassoissa on totuttu työttömyysturvan muutoksiin, sillä niitä on tullut viime vuosina paljon. Tilanne on jäsenten neuvonnan kannalta vaikea, jos laki tulee voimaan enne kuin kassat ovat saaneet riittäviä ohjeita asiasta.

– Usein tiedämme jo hyvissä ajoin etukäteen lain sisällön, voimme varautua siihen ja tehdä tarvittavat muutokset järjestelmiimme. 

Irene Niskanen uskoo, että haasteellisesta tilanteesta huolimatta, kassa saa pidettyä käsittelyajat aikataulussa.

Epäselvyys ruokkii valituksia ja moni valittaa myös ihan periaatteesta

Toukokuussa selviää, kuinka moni työtön täyttää aktiivimallin ehdot ja paljonko on niitä työttömiä, joiden turvaa joudutaan leikkaamaan. Moni työtön saattaa myös ikäväkseen huomata istuneensa kurssilla, joka ei täytä aktiivimallin vaatimuksia.

Irene Niskanen ennustaa, että valituksia tulee paljon.

– Tilanteen epäselvyys ruokkii valituksia ja moni valittaa varmaan myös ihan periaatteesta. Malli koetaan niin epäreiluksi.

Pirjo Pajunen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.