Miksi verotus helposti kiihdyttää mieliä? – SAK:n Niko Pankka vastaa kolmeen verotusta koskevaan kysymykseen

Niko Pankka aloitti elokuussa SAK:n veropoliittisena asiantuntijana. Esitimme Nikolle kolme veroihin liittyvää kysymystä.
15.09.2020 08:00
SAK
Niko Pankka. Kuva Patrik Lindström.

1. Millaisia tehtäviä veropoliittisen asiantuntijan työhösi kuuluu?

– Vastaan SAK:n veropoliittisesta valmistelutyöstä. Olennaisena osana tähän kuuluu myös verotukseen liittyvä yhteiskuntavaikuttaminen ja toimin SAK:n edustajana erilaisissa verotukseen liittyvissä työryhmissä. Lisäksi avustan SAK:n jäsenliittoja erilaisissa verokysymyksissä ja tuen muiden asiantuntijoidemme työtä.

2. Mistä tunnistaa hyvän verojärjestelmän?

– Lähtökohtaisesti hyvä verojärjestelmä rakentuu laajan sekä tiiviin veropohjan ja verotuksen neutraaliuden päälle. Verotus ei saisi kohtuuttomasti tai perusteetta vaikuttaa ihmisten tai yritysten käyttäytymiseen. Hyvässä verojärjestelmässä korostuvat myös läpinäkyvyys, johdonmukaisuus ja ymmärrettävyys.

3. Mistä johtuu, että verotus helposti synnyttää kiihkeitä tunteita ja väittelyitä?

– Verotuksella sekä sen muutoksilla on usein vaikutuksia ihmisten ja yritysten arkeen. Tämän vuoksi uskon verotuksen aiheuttavan aktiivista yhteiskunnallista keskustelua. Veroilla on myös merkittävä rooli valtion tulopohjassa, joten verotuskysymykset väistämättä herättävät monissa erilaisia ajatuksia sekä mielipiteitä.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.