Luottamuksen arvoiset -näyttely kertoo siitä, mikä saa toimimaan ammattiyhdistysliikkeessä

Ammattiyhdistysliikkeessä aktiivisesti vaikuttavien työ jää helposti katveeseen, vaikka juuri näiden ihmisten tekemässä työssä piilee ammattiyhdistysliikkeen voima. Vappuna Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avautunut näyttely kertoo siitä, mikä saa ihmisen toimimaan aktiivisesti ammattiyhdistysliikkeessä.
03.05.2022 09:00
SAK
Oman tarinansa kertoivat muun muassa Miia Nieminen (vas), Tiina Nieminen, Aapo Niemi, Sami Kaita, Jaana Mäkinen ja Helena Nieminen. Edessä Sanni Halla-aho. Kuva Sami Turunen.

Mikä se on, mikä saa ihmisen aktivoitumaan, kertoo näyttelyn ideoinut ja koonnut Sanni Halla-aho monta kertaa miettineensä. 

– Päätös liittyä ammattiliittoon tai ryhtyä esimerkiksi luottamusmieheksi tuskin syntyy yhdestä kertakokemuksesta. Halusin selvittää syitä ja motiiveja aktivoitumisen taustalla, kertoo SAK:ssa alue- ja järjestöasiantuntijana työskentelevä Halla-aho.

Selvittelyn lopputulemana syntyi ay-liikkeen aktiivien motiiveja ja elämäntaivalta esittelevä näyttely Luottamuksen arvoiset – näyttely Ihmisistä. 

Sanni Halla-aho haastatteli kahdeksan aktiivia eri SAK:laisista liitoista. Haastateltujen ikähaitari oli lavea: Nuorin haastateltava oli 31-vuotias ja vanhin 59-vuotias. 

Näyttely avaa haastateltujen kautta sitä, mitkä elämän käännekohdat ovat johtaneet haluun toimia aktiivisemmin.

– Monta kertaa taustalla on omat työelämän kokemukset. Myös elämässä tapahtuneet isot muutokset voivat herättää halun kokeilla jotakin uutta. Työelämän kokemukset ovat olleet välillä myös karuja, Halla-aho kertoo.

Aina elämänmuutokseen johtaneet kokemukset eivät ole olleet kurjia. Eräs haastateltava kertoi aktivoituneensa, kun itse oli saanut apua tuntemattomilta ihmisiltä. Se herätti halun tehdä itse jotakin toisten hyväksi.

Sytykkeenä näyttelyn kokoamiselle toimi myös työelämässä tapahtuneet muutokset, jotka näkyvät muun muassa ammattiliittojen jäsenmäärien laskuna. Ammattiliitot ovat houkutelleet nuoria liittymään liittoon erilaisilla keinoilla ja kampanjoilla ja nuorten ajatusmaailmaa on selvitetty tutkimuksilla ja kyselyillä. 

Ammattiyhdistysliikkeen kivijalka, luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja muut aktiivit ovat jääneet katveeseen.

– Yllättävän vähän on tutkittu sitä, miten ja miksi ammattiliiton jäsenestä tulee aktiivi. 

Luottamuksen arvoiset -näyttely on esillä ainakin toukokuun ajan Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilassa. Löydät näyttelyn myös Instagramista nimellä luottamuksenarvoiset.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.