Lomautusneuvottelujen piirissä olevien määrä nousi alkuvuonna rajusti – Irtisanomiset jäivät edelleen vähäisiksi

Tammi–maaliskuussa 2020 irtisanomisiin ja lomautuksiin tähtäävien yhteistoimintaneuvottelujen piiriin joutui yhteensä 120 321 työntekijää. Määrä ei ole ollut yhtä korkea kertaakaan sen jälkeen, kun SAK vuonna 2006 ryhtyi kokoamaan yt-neuvottelutilastoja.
05.04.2020 06:30
SAK
Kuva: Marjaana Malkamäki / SAK

Yt-neuvottelujen määrä kääntyi jyrkkään nousuun maaliskuun aikana. Tammi- ja helmikuussa neuvottelujen piiriin joutui yhteensä 15 755 työntekijää, mutta maaliskuussa peräti 104 566 työntekijää.

Sen sijaan irtisanomisten määrä jäi ensimmäisen vuosineljänneksen aikana maltilliseksi. Potkut sai tammi–maaliskuussa yhteensä 1304 työntekijää, mikä on hyvin lähellä kolmen edellisen alkuvuoden irtisanomislukuja ja huomattavasti vähemmän kuin vastaavana aikana vuosina 2008–2016.

Myös yt-neuvotteluissa ilmoitettu henkilöstön vähennystarve jäi poikkeuksellisen matalaksi. Määrä oli yhteensä 1581 työntekijää, joka on vähemmän kuin kertaakaan vastaavana aikana vuoden 2006 jälkeen.

Ismo Kokko

– Pieni irtisanomismäärä ja vähennystarve viittaavat siihen, että valtaosassa yrityksissä yt-neuvottelujen tavoitteena on lomauttaa osa työntekijöistä, ei irtisanoa heitä. Lomautukset ovat ikäviä, mutta ne ovat työntekijöille parempi vaihtoehto kuin irtisanomiset, SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko toteaa.

SAK ja muut työmarkkinajärjestöt tekivät 18.3. maan hallitukselle ehdotuksen määräaikaisista keinoista, joiden avulla yritykset ja työntekijät voivat sopeutua koronavirusepidemian aiheuttamaan taloudelliseen shokkiin. Ehdotuksen sisältämät lomautusten ilmoittamis- ja vähimmäisneuvotteluaikoja koskevat määräaikaiset lakimuutokset tulivat voimaan huhtikuun alussa.

– Valittu linja näyttää alkuvuoden lukujen perusteella onnistuneelta. Toivottavasti suurilta irtisanomisilta vältytään myös tulevina kuukausina, mikä helpottaisi työntekijöiden ja yritysten taloudellisen tilanteen elpymistä koronavirusepidemian jälkeisenä aikana, Ismo Kokko sanoo.

SAK julkaisee tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista kevään aikana kerran kuukaudessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.

Tilastot irtisanomisista ja yt-neuvotteluista (pdf-esitys)
Irtisanomisia ja yt-neuvotteluja 2006–2019 (Excel- ja pdf-taulukko)

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.