Liitossa töissä: SEL:n Minttu Sillanpää kehottaa tukemaan silpputyötä tekevää työkaveria

Työyhteisön yksituumaisuus tuo työntekijöille neuvotteluvoimaa, muistuttaa Elintarviketyöläisten liiton kansainvälisistä asioista ja nuorisotoiminnasta vastaava Minttu Sillanpää.
28.01. 15:19
SAK
Ei jämähdetä nykytilanteeseen vaan tehdään työelämästä parempi porukalla, innostaa Minttu Sillanpää. Kuva Patrik Lindström.

Nuoret ja maahanmuuttajataustaiset työntekijät ovat usein samanlaisessa haavoittuvassa asemassa työmarkkinoilla. Tämän näkee päivittäin työssään Minttu Sillanpää, joka neuvoo ja kouluttaa SEL:n jäseniä työelämän pelisäännöistä.

Moni nuori tai maahanmuuttajataustainen työntekijä hankkii elantonsa muuten kuin vakituisessa kokopäivätyössä. Kun työtuntien määrä tai pätkätyön jatkuminen on kiinni työnantajasta, työntekijä ei välttämättä uskalla avata suutaan vaikkapa puuttumaan jääneistä ylityökorvauksista.
Ilmiö huolestuttaa Sillanpäätä.

– Epätyypillisessä työsuhteessa kynnys vaatia oikeuksiaan tai sanoa, että jokin asia on huonosti, on älyttömän paljon korkeampi kuin vakituisessa työssä olevilla. Työnantajan vastaus voi olla, että jos ei kelpaa, portin takana on tulijoita.

Pahimmillaan työyhteisö jakautuu turvatussa asemassa oleviin vakkareihin ja heittopusseiksi joutuviin silpputyöläisiin. Uhkakuvan toteutumisen voi Sillanpään mukaan estää työntekijöiden keskinäisellä solidaarisuudella.

Vakkarit pätkäläisten tukena

Jos Sillanpää saisi päättää, hän luopuisi nollatuntisopimuksista ja vakinaistaisi pätkää toisensa perään tekevien työsuhteet. Lakimuutoksia odotellessaan hän kannustaa kaikkia työntekijöitä puolustamaan toisiaan.

– Vakituisessa työsuhteessa olevat voisivat vielä selkeämmin osoittaa tukeaan niille, jotka ovat epätyypillisissä työsuhteissa. Se tuo neuvotteluvoimaa työnantajan suuntaan.

Sillanpää muistuttaa, että jos epäkohdista pääsee kehittymään normi, heikennykset kalahtavat kaikkien nilkkaan. Ongelmien korjaamista kannattaa vaatia koko työyhteisön voimin, jotta yksittäiset työntekijät eivät joutuisi tikunnokkaan.

Luottamusmiehellä on näissä tilanteissa tärkeä rooli.

– Työpaikalla pitää olla tiedossa, kehen ollaan yhteydessä. Luottamusmiehellä pitää myös olla sellainen asema, että häntä kuunnellaan ja hänen kanssaan neuvotellaan aidosti.

Sillanpää huomauttaa, että reilusta ja avoimesta kulttuurista hyötyvät kaikki.

– Mitä paremmin työntekijä viihtyy, sitä tehokkaampi ja tuottavampi hän on.

Minna Hotokka/Freelancer
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.