Liitossa töissä: Rakennusliiton Ville Lamberg kannustaa yrityksiä kilpailemaan osaavasta työvoimasta

Jos työsuhde tarjoaa muutakin kuin leivän pöytään, työpaikkaan on helpompi sitoutua, muistuttaa Rakennusliiton aluetoimitsija Ville Lamberg.
14.12.2018 14:00
SAK
Hyvistä työntekijöistä voi kilpailla tarjoamalla vaikka kuntosalikortit tai pullakahvit, sanoo Ville Lamberg. Kuva Kristiina Kontoniemi

Kun Ville Lamberg aloitti työuransa puuseppänä pienessä perheyrityksessä, työnantaja saattoi työviikon päätteeksi ilmestyä työpaikalle kukkapuskien kanssa: ”Viekää, miehet, kukkia vaimoillenne.”

Ele oli pieni, mutta Lambergin mielestä sillä oli iso merkitys.

Nyt Lamberg työskentelee Rakennusliiton aluetoimitsijana Jyväskylässä. Palkkasaatavia ja ikäviä riitatilanteita selvitellessä mielessä on käynyt, voisivatko työnantajat ehkäistä ilmapiirin kiristymistä pienillä kädenojennuksilla.

– Työntekijöihin suhtaudutaan pakollisena kulueränä ja riskinä. Vaihtoehtoisesti yritykset voisivat keskenään kilpailla siitä, mikä niistä on paras työpaikka.

Hän muistuttaa, että työehtoja voi paikallisesti sopia työehtosopimuksen minimejä paremmiksi.

– Valtaosa työnantajista ei tunnu tiedostavan, että se on aivan hyvin mahdollista jo nyt. 

Tuttu porukka tekee työt joutuisasti

Lambergin mieleen on jäänyt yrittäjä, joka halusi ryhtyä tarjoamaan työsuhde-etuna lämpimän aterian rakennustyömaalla. Ajatus oli, että työntekijät saisivat terveellisen aterian eikä heidän ruokatuntinsa venähtäisi pikaruokaloissa jonottamisen takia.

Aloite ei lopulta toteutunut, koska työntekijät valitsivat mieluummin verottoman ateriakorvauksen. Lambergin mielestä idea oli niin hyvä, että hän soisi muiden yritysten tarttuvan mahdollisuuteen.

Hän on vakuuttunut, että kannustimet hyödyttävät sekä henkilöstöä että työnantajaa.

– Jos hyvästä työpaikasta ei ole kilpailua, vaihtuvuus kasvaa ja aika menee uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Kun sama porukka pysyy työnantajan palveluksessa vuodesta toiseen, totta kai se jouduttaa työn edistymistä.

Ammattiyhdistysliike voisi alkaa kehitellä kiinnostuneiden yritysten kanssa Pidä huolta työntekijöistä -tyyppistä kampanjaa

Hän huomauttaa, että hyvin kohdeltu työntekijä on myös valmis tarvittaessa joustamaan esimerkiksi työaikojen kanssa.

Lamberg visioi, että ammattiyhdistysliike voisi alkaa kehitellä kiinnostuneiden yritysten kanssa Pidä huolta työntekijöistä -tyyppistä kampanjaa. 

– Lähdettäisiin viemään työelämää siihen suuntaan, että työmaalla kaikki kokevat kuuluvansa yhteiseen joukkueeseen. Nykyinen hajota ja hallitse -mentaliteetti ajaa työpaikkoja suuntaan, jossa jokainen huolehtii vain oman tonttinsa.

Minna Hotokka/freelancer

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.