Liitossa töissä: PAUn koulutussuunnittelija Juha Jaatinen haluaa eroon automaattisista ylitöistä

Venähtikö päiväsi taas töissä? Säännölliset ylityöt eivät ole hyväksi terveydelle, muistuttaa Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn koulutussuunnittelija Juha Jaatinen 
20.11.2018 08:15
SAK
Juha Jaatinen muistuttaa, että ylitöiden pitää perustua vapaaehtoisuuteen.

Juha Jaatinen on huolissaan työntekijöistä, jotka joutuvat alati turvautumaan ylitöihin saadakseen työnsä tehtyä.

Postissa vuorojen venymisestä on tullut arkipäivää, koska tekijäjoukko on kutistunut liian pieneksi. Jos reittiä ei ehdi jakaa loppuun, asiakkaat jäävät ilman postejaan. Se ei sovi työntekijöiden etiikkaan.

– Valtaosa jakajista tekee ylitöitä viikoittain tunnollisuuden ajamana, Jaatinen sanoo.

Postinjakajien harteita painaa historiallinen taakka. Ennen jakajat olivat virkamiehiä ja hoitivat aina tehtävänsä virkavastuulla loppuun. Kun tämä henkinen perintö törmää nykyisten resurssien kanssa, syntyy ongelma.

– Työnantaja olettaa, että kaikki posti jaetaan, vaikka ylityötä olisi muodostumassa. Periaatteessa meillä on työnantajan puolelta jatkuva ”lupa” tehdä perusjakelussa ylitöitä.

Jaatinen muistuttaa, että liiallinen työkuorma voi johtaa tuki- ja liikuntaelimistön pettämiseen ja uupumiseen. Hän ehdottaa asennemuutosta: tehdään ylitöitä vain silloin, kun se on oikeasti välttämätöntä, ja sovitaan siitä työnantajan kanssa erikseen.

Korjausliike vaikka heti huomenna

Entisenä postinjakajana Jaatinen ymmärtää hyvin, että ihmiset haluavat tehdä työnsä kunnolla.

– On ihan ok tehdä ylitöitä joskus. Kulttuuri pitäisi kuitenkin saada sellaiseksi, että ylitöiden tekeminen ei ole normaalia vaan poikkeus.

Automaattiset ylityöt ovat Jaatisen mukaan pahasta myös siksi, että työnantajalle muodostuu väärä käsitys työvoiman riittävyydestä. Taloutta kannattaisi hänen mukaansa tarkastella laajemmasta näkökulmasta.

– Ylityöt ovat kalliimpia tunteja. Jos käytäntö muuttuisi, myös kalliit sairauslomat vähenisivät ja työmotivaatio paranisi, mikä parantaisi myös tuottavuutta.

Koulutussuunnittelijana Jaatinen tapaa jäsenistöä työpaikkakäynneillä ja koulutuksissa. Hän pyrkii pitämään väkensä tietoisena siitä, että ylityöt ovat vapaaehtoisia.

– Tämä olisi loppujen lopuksi aika pienellä asennemuutoksella korjattava asia. Kun asenne muuttuisi, asia olisi huomispäivänä järjestyksessä.

Minna Hotokka/ freelancer
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.