Liitossa töissä: AKT:n Katri Höök haluaa tasapuolisuutta etätyön tekemiseen

Palkkasihteeri Katri Höök neuvoo sopimaan työpaikoilla yhdessä etätyön pelisäännöistä. Työntekijöitä on kohdeltava tässäkin asiassa tasa-arvoisesti, hän painottaa.
05.11.2018 15:00
SAK
Palkkasihteeri Katri Höök korostaa, että etätyötä ei pidä käyttää palkitsemisen välineenä. Kuva Patrik Lindström.

Tietotekniikan kehitys on lisännyt matkatoimistoissa tehtävää etätyötä huimasti. Kaikilla työpaikoilla ei kuitenkaan osata soveltaa työehtosopimukseen kirjattuja etätyön reunaehtoja oikein, sanoo Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitossa palkkasihteerinä työskentelevä Katri Höök.

– Joissakin yrityksissä etätyötä käytetään palkitsemiseen, jolloin viereisessä pöydässä istuvalle ei annetakaan etätyömahdollisuutta tai se annetaan pikkuisen erilaisilla ehdoilla.

Näin ei Höökin mukaan voi olla, sillä yksi työnantajan tärkeimmistä velvollisuuksista on työntekijöiden tasapuolinen kohtelu.

– Jos työpaikalla koetaan, että etätyön ehdot ovat epätasa-arvoiset, se ei kohota firman yhteishenkeä. Loppujen lopuksi työntekijöiden epätasa-arvoinen kohtelu ei ole työnantajankaan etu.

Ratkaisuna hän neuvoo, että työpaikoilla sovitaan yhdessä etätyölle säännöt, joiden noudattamista luottamusmiehet pystyvät valvomaan.

Työsuojeluvaltuutettujen on tärkeää olla perillä etätyön käytännön toteutuksesta

Etätyön suosion kasvu edellyttää Katri Höökin mukaan valppautta niin ammattiliitolta kuin luottamushenkilöiltä. Liiton täytyy tarjota riittävästi koulutusta ja tiedotusmateriaaleja ja luottamusmiesten tehtävä on levittää saamaansa tietoa jäsenistölle.

Palkkasihteeri muistuttaa, että myös työsuojeluvaltuutettujen on tärkeää olla perillä etätyön käytännön toteutuksesta.

– Jos työntekijä tekee työtä pääosin kotonaan pienellä paikkakunnalla ja yrityksen toimisto on isolla paikkakunnalla, saako etätyöntekijä samat työterveyshuollon palvelut kuin toimistoympäristössä työskentelevät kollegat? Ei välttämättä saa.

Katri Höök tuntee matkatoimistotyön arjen omasta kokemuksestaan, sillä hän työskenteli matkatoimistovirkailijana ennen kuin tuli AKT:hen toimitsijaksi kahdeksantoista vuotta sitten. Nykyisessä tehtävässään häntä työllistää eniten työehtosopimuksiin liittyvä neuvonta.

Minna Hotokka/Freelancer
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.