Korona laittoi arjen uusiksi: Ravintola- ja tapahtuma-alalla työt loppuivat kuin seinään

Tulevaisuus Tänään TALK SHOW´ssa keskusteltiin muun muassa siitä, miten suomalaisten arki on koronan myötä muuttunut ja miten muuttuneista olosuhteista on selvitty. Ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alalla suuri osa työntekijöistä on edelleen lomautettuina. 
30.01.2021 13:04 Päivitetty 01.02.2021 07:17
SAK
Sipe Santapukki, Annika Rönni-Sällinen ja Merja Stenman-Björn osallistuivat keskusteluun, jonka juonsi Jan Erola.

Kaikki muuttui hetkessä, tuli hurja asiakaskato ja työt loppuivat kuin seinään, kuvailee ravintolatyöntekijä ja ammattiosaston puheenjohtaja Merja Stenman-Björn tunnelmia viime maaliskuulta.

Hän oli lomautettuna maaliskuusta elokuun loppuun. Lomautus olisi jatkunut, mutta Stenman-Björn päätti lähteä syksyllä opiskelemaan.

Kaikki muuttui hetkessä myös alan ammattiliitossa PAMissa. Viime keväänä käynnissä olivat työhehtosopimusneuvottelut.

– Ravintola- ja matkailualalla kärsittiin työvoimapulasta ja alan yrityksillä meni hyvin.  Ajattelimme, että työntekijätkin saavat osansa menestyksestä, kertoo Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Työehtoneuvottelut laitettiin keväällä tauolle ja liiton työntekijät valjastettiin avustamaan alan työttömyyskassaa hakemusruuhkassa.

Rönni-Sällisen mukaan moni alan työntekijä on vaikeana aikana huomannut ammattiliiton jäsenyyden merkityksen. 

– Monille on konkretisoitunut se, että yhdessä ollaan vahvempia ja liittoon kannattaa liittyä.

Merja Stenman-Björn on saanut korona-aikana paljon normaalia enemmän yhteydenottoja. 

– Lomautettuja ja työttömäksi jääneitä ahdistaa oma toimeentulo. Ne jotka ovat töissä, joutuvat nyt raatamaan kahdenkin edestä ja lisäksi heitä kalvaa pelko sairastumisesta. Parhaani mukaan yritän auttaa ja neuvoa.

Kun korona iski Kuhmoon

Kuhmoon korona iski viime syksynä. Kunnassa ryhdyttiin yhdessä ripeisiin toimiin ja tautirypäs saatiin sammutettua. Katso video tunnelmista paikkakunnalla nyt.
 

Tapahtuma-ala jäänyt oman onnensa nojaan

Apulanta-yhtyeen rumpali ja toimitusjohtaja Sipe Santapukki pahoittelee sitä, että tapahtuma-ala ei ole saanut taloudellista tukea, joka olisi osittain pehmentänyt alan syöksykierrettä. 

Kulttuurialan osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 3,5 prosenttia ja tapahtuma-ala työllistää noin 200 000 ihmistä, Santapukki huomautti.

– Apulanta on omistajien subventoinnilla onnistunut toistaiseksi pitämään vakituiset työntekijät töissä, mutta firman tilapäiset työntekijät ovat olleet kohta jo vuoden vailla työtä. Kannamme suurta huolta työntekijöidemme jaksamisesta ja toimeentulosta.

Bändi kuitenkin suunnittelee 30-vuotisjuhlakonserttiaan, joka siirrettiin viime kesältä vuodella eteenpäin.

Katso Tulevaisuus tänään TALK SHOW.

Muutos 30.1. klo 16.08: Täsmennetty Sipe Santapukin repliikkiä.

Muutos 1.2. klo 7.17: Merja Stenman-Björnin nimi korjattu.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.