Kolme keinoa: Näin olet parempi työkaveri 

Mukava työyhteisö on monelle työn suola. Poimi tästä vinkit parempaan työkaveruuteen.
13.08.2019 08:15
SAK
Kuva Istock

1. Kohtele kollegaa kuin ystävää

Jos kaikki työpaikallasi käyttäytyisivät kuten sinä, millainen ilmapiiri teillä olisi?

Kollegoihin kannattaa suhtautua kuin ystäviin. Töihin tullessasi tervehdi muita ja kysy kuulumisia – äläkä unohda kuunnella loppuun. Jos näet kollegan kamppailevan jonkin ongelman kanssa, tarjoa rohkeasti apuasi. Tauoilla voit piristää päivää kepeällä rupattelulla. Ja jos pidät jätskistä tai leipomisesta, mikset joskus tarjoaisi muillekin?

2. Tasoita sukupolvien kuilua

Oletko konkari, jota ärsyttää suoraan koulun penkiltä tulleiden kollegojen tietäväisyys ja epärealistiset ideat? Vai kuulutko niihin keltanokkiin, joka ei voi sietää vanhojen jäärien muutosvastarintaa ja 80-lukulaisia toimintatapoja? Oli työkokemuksesi määrä mikä hyvänsä, ota rauhallisesti.

Konkari, muistelehan, millainen olit itse aikoinasi. Anna nuorten loistaa tiedoillaan ja kokeilla uusia toimintatapoja. Ehkä idea onkin hyvä, tai sitten ei. Harjoittele joustavuutta ja säästä kyyniset lauseet vaikka ystävien väliseen tunteiden tuulettamiseen.

Kokematon nuori, vanhempiin kollegoihin kannattaa suhtautua ystävällisesti ja arvostavasti. Muista, että heillä on varautuneesta asenteestaan huolimatta paljon arvokasta kokemusta. Voisitko vaikka yhtenä päivänä viikossa asennoitua niin, että olet vasta oppimassa? Jätä ennakkoluulot kotiin ja mene juttusille.

3. Kouluta hapannaamoja

Työpaikan hapannaama tai riidankylväjä ei muutu mukavammaksi haukkumalla. Tee siis testi: Rupattele jurnuttajalle ystävällisesti kolme minuuttia joka päivä. Vaikka et pitäisi hänestä ihmisenä, voit silti antaa positiivista palautetta hänen työstään. Tulosten pitäisi näkyä parissa viikossa.

Minna Hotokka

Lähde: Terveystalon työpsykologi, psykoterapeutti Outi Reinola
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.