Kokousedustajat: Koronaepidemiaa ei saa käyttää keppihevosena työehtojen heikentämiseen

Valtiovarainministeriön esitykset työllisyystoimiksi saivat huutia SAK:n edustajiston kokouksen yleiskeskustelussa. Puheenvuoroissa kannettiin lisäksi huolta koronaepidemian vaikutuksista palkansaajien toimeentuloon, työehtoihin ja työturvallisuuteen.
25.08. 14:38 Päivitetty 25.08. 15:08
SAK
Minna Savilahti Teollisuusliitosta päätti puheenvuoronsa toteamukseen "talkoot ovat nyt ohi". Kuva Patrik Lindström.

Auto- ja kuljetusalan AKT:tä edustaneen Jape Lovénin mielestä valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten työllisyysesitykset voisi laittaa silppuriin. Hän muistutti, että sosiaaliturvan leikkaaminen ei tuo itsessään yhtään uutta työpaikkaa.

Jape Lovén, AKT.

Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n Helena Nieminen kertoi tyrmistyneensä VM:n esityksistä, joihin sisältyy muun muassa työttömyysturvan lisäpäivien eli eläkeputken ja vuorotteluvapaan lopettaminen sekä työttömyysturvan porrastaminen.

 – Onko ikääntyvä työntekijä pelkkä kuluerä? Tällaisia esityksiä ei Tampereen tyttö ymmärrä, Tampereelta kokoukseen saapunut Nieminen hämmästeli.

Helena Nieminen, JHL.

Hän painotti, että SAK:n on tehtävä kaikkensa, jotta VM:n listaamat toimet eivät toteudu.

Silpputyöllä ei tule toimeen

Minna Savilahti Teollisuusliitosta epäili, että viime kädessä palkansaajat joutuvat koronaepidemian aiheuttaman talouskriisin maksajiksi. 

– Työllisyysastetta pitäisi nostaa, mutta minkälaisilla työsuhteilla se saadaan nousemaan, Savilahti kysyi ja totesi, että Suomessa on jo kymmeniä tuhansia työntekijöitä, jotka eivät tule palkallaan toimeen.

Savilahti ei lämmennyt myöskään ehdotukselle laajentaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että kaikki palkansaajat olisivat sen piirissä.

– Käytännössä ehdotus tarkoittaisi työttömyysturvan ehtojen heikentämistä kaikilta palkansaajilta.

Nyt tarvitaan SAK:laista työttömyyskassaa

Posti- ja logistiikka-ala PAU:n Leo Harra ehdotti SAK:laisen työttömyyskassakonsernin perustamista. Iso yhteinen kassa kattaisi kaikki SAK:laiset alat ja niiden työntekijät. 

– Lisäksi työttömyysturva pitäisi uudistaa kokonaisuudessaan ja SAK:han on tätä jo esittänytkin. 

Harmaa talous syö verotuloja 

Janne Vainio Teollisuusliitosta muistutti, että elinkeinoelämä pyrkii koronaepidemian varjolla luomaan kuvaa suuresta talouden kriisistä. Tätä eivät kuitenkaan tilastotiedot tue. 

– Nyt ei ole kyse työmarkkinoiden rakenteesta ja kilpailukyvystä johtuvasta kriisistä.

Vainio vaati lisäksi, että harmaa talous on vihdoin saatava kuriin ja ulkomaisten työntekijöiden riisto loppumaan. 

– Harmaan talouden vuoksi valtion kassasta jää vuosittain miljardien verotulot uupumaan.

Majoitus- ja ravitsemisalaan iski viikate

Palvelualojen ammattiliiton PAMin Sasu Haapanen kuvaili valtioneuvoston keväällä asettamia ravintoloita koskevia rajoitustoimia viikatteeksi, jonka seurauksena majoitus- ja ravitsemisalan 90 000 työntekijästä kaksi kolmasosaa joko irtisanottiin tai lomautettiin.

– Työnantajille tuli monenlaisia helpotuksia – ja hyvä niin – mutta mitä muuta työntekijät saivat kuin helpotuksia työttömyysturvan karensseihin?

Hän epäili, että osalla työnantajista on ”ketunhäntä kainalossa” ja helpotusten varjolla halutaan polkea työntekijöiden työehtoja.

PAMin Riikka Salminen kertoi, että koronaepidemian käynnistyttyä kaupan alalla alkoi ”kaaos ja kärryralli”. Kevään edetessä asiakaspalvelutehtävissä olevien työturvallisuutta saatiin kuitenkin parannettua ja nyt alalla on totuttu uudenlaiseen tilanteeseen ja jatkuviin muutoksiin.

– Työntekijöitä on paikoitellen palkattu lisää, mutta osa kaupanalan työntekijöistä on myös menettänyt työnsä, Salminen huomautti.

Jäsenyyden merkitys korostunut

Kokouksen päätti edustajiston puheenjohtaja, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttamalla, että koronaepidemia on tuonut uudella tavalla esiin ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenyyden merkityksen turvan tuojana.  

– Koronaepidemia on meille kova paikka, mutta se on myös korostanut sitä, että ammattiliitot ovat jäseniä varten ja jäsenten tukena vaikeissa paikoissa. Siksi on tärkeää, että muistamme aina tarjota jäsenyyttä työpaikalla niille, jotka eivät vielä ole liiton ja kassan jäseniä. 

Katso tallenne edustajiston järjestäytymiskokouksen mediatilaisuudesta

SAKtuubista löydät myös tallenteen koko SAK:n edustajiston järjestäytymiskokouksesta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.