Kokoomus haluaa romuttaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan

SAK pitää kokoomuksen esitystä ansiosidonnaisen työttömyysturvan massiivisista leikkauksista käsittämättömänä. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan puheet työttömyysturvan leikkauksista sopivat nykyiseen talousnäkymään erityisen huonosti.
29.11.2022 14:28
SAK
Kuva: Patrik Lindström.

– Suomalaiset ovat huolissaan tulevaisuudesta. He pelkäävät lomautuksia ja irtisanomisia. Jo nyt useimpien työnsä menettäneiden ansioturva jää alle 1 500 euroon kuukaudessa. Tässä tilanteessa Orpon leikkauspuheet vain lisäävät huolta ja epävarmuutta.

Kokoomus esittää vaihtoehtobudjetissaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston puolittamista 400 päivästä 200 päivään. Sen lisäksi puolue heikentäisi pitkään työttöminä olleiden turvaa porrastamalla maksettavan ansioturvan määrän. Kokoomus myös pidentäisi työssäoloehdon 6 kuukaudesta 12 kuukauteen, lisäisi työttömyysajan alun omavastuupäivien määrää viidestä seitsemään, heikentäisi työttömyysturvan tasoa korottavaa indeksiä ja lopettaisi eläkkeen kertymisen työttömyysturvasta.

– Käytännössä kokoomus haluaa romuttaa koko ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Kokoomuksen esitys olisi julma varsinkin kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ja vaikeasti työllistyville ihmisille, Eloranta toteaa.

Työttömyyden pitkittyminen johtuu usein ihmisen työkykyyn tai osaamiseen liittyvistä ongelmista tai yksinkertaisesti siitä, että sopivaa työtä ei löydy. Kokoomuksen esittämä raju toimeentulon leikkaaminen ei näitä ongelmia poista, vaan ajaa päinvastoin työttömät ja heidän perheensä entistä ahtaammalle ja lisää riippuvuutta muusta sosiaaliturvasta.

– Samaan aikaan kokoomus esittää yhteensä miljardin euron suuruisia veronkevennyksiä kaikissa tuloluokissa, Jarkko Eloranta hämmästelee.

Työvoimapalveluja on viime vuosina uudistettu useilla eri toimilla. Tänä vuonna voimaan tullut pohjoismainen työvoimapalvelumalli kiristää selvästi työttömien työnhakuvelvoitteita, mutta myös lisää heille tarjottavia palveluja. Tämän merkittävän muutoksen toimeenpano on vasta alussa.

– On selvää, että monet työttömät tarvitsevat tukea työnhakuun ja koulutusta ammattitaidon päivittämiseksi tai uuden ammatin hankkimiseksi. Nyt tarvitaan näitä toimia, ei kokoomuksen tarjoilemaa kurjistamisen tietä, puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Paikallista sopimista edistetään luottamuksen kautta

Kokoomus esittää varjobudjetissaan paikallisen sopimisen lisäämistä. SAK ei vastusta paikallista sopimista, mutta se ei saa johtaa työehtojen heikentämiseen. Tälläkin hetkellä työpaikalla sopiminen on aina mahdollista, kun sovitaan työlainsäädäntöä tai työehtosopimuksia paremmin. Huonommin voidaan sen sijaan sopia vain, jos siihen on annettu valtuutus joko laissa tai työehtosopimuksella.

Kokoomuksen esittämä jopa 25 000 työpaikan työllisyysvaikutus tarkoittaa, että heidän mallinsa leikkaisi työntekijöiden työehtoja paikallisesti sopien.

– Paikallisen sopimisen ei pidä tarkoittaa työehtojen polkemista, vaan aitoa yrityskohtaisten työolojen huomioimista yhdessä sopien. Paras tapa edistää sitä on lisätä luottamusta työpaikoilla ja työmarkkinoilla, Eloranta toteaa.

Kokoomus haluaa, että paikallisesti sopimusosapuolena voisi olla myös liittoon kuulumaton luottamusvaltuutettu. Jos työehtosopimuksessa olevaa oikeutta sopia paikallisesti halutaan laajentaa järjestäytymättömiin yrityksiin, tulee niillä olla samat velvollisuudet kuin työnantajaliittoon kuuluvilla yrityksillä eli sopijaosapuolena voi olla vain luottamusmies.

– Työehtosopimuksiin perustuvilla työehdoilla varmistetaan reilu työelämä ja yritysten tasapuolinen kilpailu. Paikallisen sopimisen laajentaminen kokoomuksen esittämällä tavalla heikentää sekä työelämän laatua että yritysten asemaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.