Jos olet allerginen, vältä näitä ammatteja – Katso lista!

Tämän vuoden kevät on ollut ennätyksellinen siitepölykevät. Moni sellainenkin, joka ei normaalisti saa allergiaoireita, on niitä nyt saanut. Allergiaoireet antavat myös viitteitä siitä, mitä ammatteja kannattaa ammatinvalinnassa välttää. 
04.06.2018 15:06
SAK
Elintarviketyö ei sovi kaikille allergikoille. Työssä joutuu muun muassa pesemään käsiä usein ja käyttämään suojakäsineitä. Kuva Gorilla.

Työterveyslaitos muistuttaa, että mikäli työuraa pohtiva nuori saa allergia- ja astmaoireita normaaliin elämään kuuluvista pölyistä ja voimakkaista tuoksuista, on iso riski, että oireita tulee myös työtehtävistä, joissa työntekijä altistuu pölylle, kemikaaleille tai muille epäpuhtauksille. 

Myös ihoallergiat rajaavat monen ammatin pois nuorten haaveammattilistalta. Työperäinen kosketusallergia on viheliäinen vaiva, joka voi johtaa ammatinvaihtoon. Lähtöruutuun palaaminen voi käydä kukkaron päälle ja olla muutenkin turhauttava kokemus.

Joka neljäs nuori on allergikko

Työterveyslaitoksen mukaan arviolta joka neljännellä suomalaisella koululaisella on tai on ollut allergista nuhaa, ihottumaa tai astmaa. 

Allergikon pitäisi ammattivalinnassa tai ammatinvaihdossa selvittää, altistuuko töissä eläimille, pölylle tai hiukkasille ilmassa, voimakkaille tuoksuille, jatkavalle käsien kastumiselle, elintarvikkeiden käsittelylle, voimakkaille kemikaaleille, öljylle tai lialle tai joutuuko ammatissa käyttämään kumi- tai muovikäsineitä suuren osan päivästä.

Lista ammateista ”a:sta ö:hön”, jotka ovat allergikoille riskiammatteja, on pitkä ja hengästyttävä. Lista löytyy täältä.

Vaikka lista riskiammateista on pitkä, lista turvallisista ammateista on onneksi sitäkin pidempi. Listalle kuuluvat muun muassa sisätiloissa tehtävät toimistotyöt, opetustyö sekä kuljetus- ja logistiikka-alan työt. Lista turvallisista ammateista löytyy täältä.

Riskinä ammattiastma

Allergiataipumus yhdistettynä ammattiin, jossa altistuu pölylle tai kemikaalihöyryille, voi laukaista ammattiastman. Ammattiastmalla tarkoitetaan astmaa, jonka todellinen ja pääasiallinen aiheuttaja on työympäristössä esiintyvä tietty sisään hengitettävä aine eli altiste. 

Suomessa korvataan ammattitautina reilut sata astmaa vuodessa – kaikkiaan noin 10 000 työikäistä sairastuu astmaan vuosittain

Suomessa korvataan ammattitautina reilut sata astmaa vuodessa, kun kaikkiaan noin 10 000 työikäistä sairastuu astmaan vuosittain. Työterveyslaitoksen mukaan on mahdollista, että osa ammattiastmoista jää toteamatta.

Kaikki työhön liittävät astmat eivät ole ammattitauteja. Työhön liittyvä astma käsittää ammattiastman ja työn pahentaman astman. Työn pahentamassa astmassa esimerkiksi työpaikat pölyt, käryt, voimakkaat hajut, lämpötilan vaihtelut tai fyysinen rasitus voivat pahentaa astmaa ja vaikeuttaa töissä pärjäämistä. Sairautta ei kuitenkaan korvata ammattitautina. 

Tee testi!

Työterveyslaitoksen sivuilla ammatinvalintaa pohtiva nuori tai ammattivaihtoa harkitseva voi kokeilla, kuuluuko itse 25 prosentin vähemmistöön, jonka täytyy ottaa allergia tai astma huomioon ammatinvalinnassa.

Testin voi tehdä täällä.

Teksti: Aleksi Vienonen, freelance-toimittaja
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.