Irtisanomisten määrä pysyi alkuvuonna maltillisena

Yhteistoimintaneuvottelujen kautta irtisanottiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1525 työntekijää. Määrä on jonkin verran suurempi kuin viime vuoden alussa (1070), mutta edelleen huomattavasti pienempi kuin 2010-luvulla keskimäärin (noin 2 300).
03.05.2019 17:54
SAK

Vuoden kolmelle ensimmäiselle kuukaudelle sattui kaksi suurempaa irtisanomista. Veikkaus ilmoitti maaliskuun lopussa lopettavansa kokonaan pelipöytätoiminnan ravintoloissa, minkä vuoksi 360 työntekijää sai yhtiöstä potkut. Nokia puolestaan irtisanoi maaliskuun alussa yhteensä 280 työntekijää kaikista toimipisteistään Oulun tehdasta lukuun ottamatta.

Tammi–maaliskuussa alkaneiden yt-neuvottelujen ilmoitettu vähennystarve oli yhteensä 3318 työntekijää. Viime vuonna vastaava luku oli 2064.

Kaksi sairaanhoitopiiriä ilmoitti alkuvuonna käynnistäneensä koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut taloutensa tasapainottamiseksi. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä neuvottelujen piirissä on noin 4500 ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä 8000 työntekijää. Neuvottelut ovat edelleen kesken, mutta Pirkanmaan piiri on jo ilmoittanut, ettei ketään ole tarkoitus irtisanoa yt-neuvottelujen päätyttyä.

Myös Nokia ja Wärtsilä kävivät laajat yt-neuvottelut, jotka lopulta johtivat selvästi neuvottelujen laajuutta vähäisempiin irtisanomisiin.

Alkuvuoden laajat neuvottelut nostivat yt-neuvottelujen alaisten työntekijöiden määrän kolmen ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 41 127:ään, kun luku viime alkuvuonna jäi 6410:een.

Vuosikohtaiset vertailut irtisanomisista ja yt-neuvotteluista (pdf-esitys)
Irtisanomisia ja yt-neuvotteluja 2006–2019 (Excel-taulukko)

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.