ILO:n selvitys: Työehtosopimukset tasaavat haitallisia tuloeroja

Kansainvälinen työjärjestö ILO korostaa työehtosopimusten merkitystä vakaan talouskasvun ja tasaisen tulonjaon edistäjinä.
01.03.2017 14:40
SAK

ILO:n Global Wages Report 2016/17 -selvityksen mukaan työehtosopimukset tasaavat tuloeroja tehokkaimmin, kun ne solmitaan valtakunnallisesti tai alakohtaisesti. Yritys- ja toimipaikkakohtaiset sopimukset tasaavat tuloeroja yritysten sisällä, mutta eivät niiden välillä.

Annika Rönni-SällinenSAK:n työehto-osaston johtaja Annika Rönni-Sällinen tähdentää yleissitovuuden olevan keino, jolla työehtosopimusten turvaamat vähimmäisehdot voidaan ulottaa kaikille alan työpaikoille siitä riippumatta, kuuluuko yritys työnantajaliittoon vai ei.

– Samalla kun yleissitovuus ehkäisee palkkasyrjintää ja työntekijöiden hyväksikäyttöä, se edistää reilua kilpailua. Palkkadumppauksen sijaan yritysten pitää kilpailla paremmalla teknologialla, tehokkaammalla töiden järjestelyllä, osaavammalla työvoimalla ja hyvällä johtamisella.

ILO:n selvityksessä todetaan palkkaeroilla olevan merkitystä myös poliittiselle vakaudelle.

– Tutkimusten mukaan tasainen tulonjako lisää ihmisten onnellisuutta. Lisääntyvillä tuloeroilla saattaa olla merkittävä vaikutus poliittisen levottomuuden ja populismin kasvuun, Rönni-Sällinen arvelee.

Johtaja Annika Rönni-Sällinen kommentoi tänään Global Wages Report 2016/17 -selvityksen tuloksia työ- ja elinkeinoministeriön tilaisuudessa, jossa ILO:n edustajat kertoivat selvityksen maailmanlaajuisista ja Suomea koskevista tuloksista.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.