ILO hyväksyi sopimuksen häirinnän ja väkivallan poistamiseksi työelämästä – Suomen allekirjoitettava sopimus ensimmäisten joukossa

SAK toivoo Suomen allekirjoittavan YK:n kansainvälisen työjärjestön (ILO) ihmisoikeussopimuksen häirinnän ja väkivallan poistamiseksi työelämästä ensimmäisten maiden joukossa. ILOn työkonferenssissa juhannusaattona hyväksytty kansainvälinen sopimus ja sitä täydentävä suositus ovat merkittäviä askeleita häirinnän ja väkivallan kitkemiseksi työelämästä.
25.06.2019 14:01
SAK
Kuva: iStock.

– Suomi on monissa asioissa edelläkävijä tasa-arvo- ja työturvallisuusasioissa muiden Pohjoismaiden tapaan, ja siksi meidän tulee toimia esimerkkinä myös häirinnän ja väkivallan ehkäisemisessä, lakimies Paula Ilveskivi perustelee.

Juhannusaattona hyväksytty ILOn sopimus tunnustaa jokaiselle oikeuden työelämään ilman häirintää ja väkivaltaa. Yksi sopimuksen kohdista pyrkii lieventämään myös kotona tapahtuvan perheväkivallan vaikutuksia työelämään. 

– Sopimuksella on suuri merkitys kansainvälisesti erityisesti naisten ja tyttöjen osallistumiseen työelämässä. Erityisesti perheväkivallan työelämävaikutuksiin liittyvä kohta on merkittävä saavutus kansainvälisellä tasolla, jossa kulttuurisilla eroilla on suuri merkitys neuvottelutilanteessa, Ilveskivi toteaa.

Työnantajat mukaan vahvemmin häirinnän vastaiseen työhön

SAK:n lakimies Paula Ilveskivi kuvaa vuosia kestänyttä neuvotteluprosessia sopimuksen sisällöstä blogikirjoituksessaan. Hän ihmettelee erityisesti pohjoismaisia työnantajia, jotka vastustivat suosituksen hyväksymistä.

–  Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä profiloituneiden Pohjoismaiden työnantajien äänestyskäyttäytymistä ei voi kuin kummastella. 

Lue Paula Ilveskiven blogikirjoitus

Tulosta työpaikallesi seksuaalisen ja sukupuolisen häirinnän kieltävät ohjeet

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.