”Ihmisen perustarpeet ovat tärkeämpiä kuin bensiini”

Heidi Naakalle on opetettu, että ihmisen sivistys mitataan siinä, miten hän kohtaa toisen ihmisen. Hallituksen leikkauksia hän pitää sivistymättöminä, koska niissä on unohdettu inhimillinen näkökulma. 
14.03. 12:03 Päivitetty 14.03. 13:20
SAK
Tanssitaiteilija Heidi Naakka näkee lähipiirissään paljon ihmisiä, joiden elämän suunnitellut leikkaukset mullistavat. 

“Polttoaine loppuu”, huutavat otsikot. Heidi Naakka on seurannut lakkojen seurauksista syntynyttä keskustelua ihmeissään. 

– Olen pohjoisesta kotoisin ja ymmärrän, millaiseen tarpeeseen autoa tarvitaan tämän kokoisessa maassa. Mutta jos laitan sen rinnalle kuvan ihmisestä, jolta leikataan satoja euroja kuussa ja joka jo nyt sinnittelee toimeentulollaan, niin minun on hirveän vaikea perustella itselleni sitä, että en voi autolla liikkua tai asiat menevät vaikeaksi. 

Hänestä lakossa on kysymys arvoista, jotka eivät kohtaa. Toisaalla puhutaan rahasta, toisaalla ihmisistä ja heidän selviytymisestään. Jotta osapuolet ymmärtäisivät paremmin toisiaan, heidän pitäisi keskustella.

– Jos ajattelee ihmisen perustarpeita, niin bensa ei ole siellä elämän edellytysten joukossa. Mutta nämä leikkaukset mitä ollaan tekemässä, niin monet niistä kohdistuvat asioihin, jotka heilauttavat elämän perusedellytyksiä.

Lapset tulevat kärsimään

Naakka ymmärtää julkisen talouden säästötarpeet, mutta ei sitä, että leikkauslistaa suunniteltaessa on unohdettu tavallisen ihmisen arki. 

– Minulle on opetettu, että ihmisen sivistys mitataan siinä, miten hän kohtaa toisen ihmisen. En saa sitä tähän kuvaan, mitä tässä tällä hetkellä tapahtuu. Sillä tavalla nämä ovat myös sivistymättömiä päätöksiä, vaikka niitä perustellaan hienosti talousluvuilla. Ymmärrän vaikean tilanteen, mutta ihmisen näkökulmasta nämä ovat hurjia.

– Kun SAK esitteli tulevia lakkotoimia, niin heidän tulokulmansa oli uskottava. He toivat sen näkökulman, mitä tämä tarkoittaa ihmiselle, vähäosaiselle. Koen, että se koskettaa meitä yhteiskuntana kaikkia.

Suunnitelluilla leikkauksilla on kauaskantoisia seurauksia. Niitä kaikkia on vielä vaikeaa ennustaa. Seurauksien ennustaminen on vaikeaa etenkin lapsille, jotka joutuvat kasvamaan tilanteessa, jossa perheiden toimeentulo on uhattuna.

– Minusta on todella hämmentävää, että tässä keskustelussa ei pohdita ollenkaan sen hintalappua. Kun ajetaan tilanteeseen, jossa tulee olemaan yhä enemmän ihmisiä, joilla on vähemmän rahaa käytössään, niin miten käy lapsille? Heidän vanhempansa ovat taloudellisten huolien takia stressissä ja lapset altistuvat samalla stressille myös. Mitä hintalappua tästä maksetaan 20:n, 15:n tai 10 vuoden päästä?

Ihmiset eivät pysty maksamaan vuokraa

Tanssitaiteilijana työskentelevä Heidi Naakka näkee lähipiirissään paljon ihmisiä, joiden elämän suunnitellut leikkaukset mullistavat. 

– Kulttuurialalla on hirveästi itsensä työllistäjiä ja freelancereita. Jos ajatellaan tulevaa työssäoloehdon täyttymistä ja ansiosidonnaiseen tehtäviä leikkauksia, niin niillä tulee olemaan hurjia seurauksia yksilötasolla. Ansiosidonnainen tulee tippumaan jopa 30 prosenttia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että siellä tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät pysty maksamaan vuokraa tai asuntolainaa, lasten harrastukset loppuvat ja niin edelleen.

Lakot Naakka näkee ainoana vaihtoehtona tilanteessa, jossa keskustelua osapuolten välillä ei käydä. 

– Lakkoja pitää puolustaa sen takia, että ne ovat kutsu keskusteluun. Eikö voitaisi vielä kohdata ja keskustella yhdessä?

Hallituksen suunnitelmissa on myös rajoittaa poliittisia lakkoja.

– Se ei palvele lopulta kenenkään etuja, ei myöskään niiden, jotka sitä lakko-oikeutta haluavat rajoittaa. 

Naakka on otettu siitä solidaarisuudesta, jolla eri aloilla työskentelevät puolustavat nyt kaikille yhteistä asiaa lakkoilemalla.

– Kulttuurialoilla ihmisillä ei ole paikkaa, mistä ulos kävellä ja sanoa, että olen lakossa. On kunnioitettavaa, että on niitä, jotka tekevät sen heidänkin puolestaan. Se on todella arvokas teko.

Lue lisää hallituksen toteuttamista ja suunnittelemista leikkauksista ja heikennyksistä:
www.sak.fi/painavasyy

Muokattu artikkelia 14.3.2024 kello 13.20:
Ansiosidonnainen tulee tippumaan jopa 30 prosenttia (tekstissä luki aikaisemmin 40 prosenttia).

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.