Huutola vappupuheessaan: Yleissitovuus ehkäisee palkkaköyhyyttä ja tukee talouden tuottavuuden kasvua

Suomen yleissitova työehtojärjestelmä on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi ehkäistä työssäkäyvien köyhyyttä, muistuttaa SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola vappupuheessaan Helsingissä.
01.05.2019 12:30
SAK
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola. Kuva: Patrik Lindström / SAK.

– Suomessa palkkaköyhyys on EU:n alhaisimmalla tasolla. Ruotsissa palkkaköyhyys on kaksi kertaa yleisempää ja Saksassa peräti kolme kertaa yleisempää. Näissä maissa ei ole yleissitovuutta.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja ottaa vappupuheessaan kantaa myös väitteisiin, että työmarkkinat olisivat Suomessa liian joustamattomat.

Syytöksillä on Huutolan mielestä vain yksi tavoite – tavallisten työntekijöiden aseman heikentäminen.

– Puhutaan jäykistä järjestelmistä, vaikka todellisuudessa puhutaan kaupan kassojen työntekijöiden tai vanhusten hoitohenkilöstön palkoista tai lomista. 

Huutola muistuttaa, että yleissitovuus paitsi vähentää työssäkäyvien köyhyyttä tukee myös talouden tuottavuuden kasvua estäessään epäterveen kilpailun työehdoilla. 

– Tuottavuuden näkökulmasta on järkevämpää, etteivät yritykset kilpaile muita heikommilla työehdoilla, vaan paremmalla osaamisella, paremmalla johtamisella, paremmalla henkilöstöpolitiikalla – paremmalla yritystoiminnalla ylipäätään, hän lisää.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.