Hei, tästä on syytä puhua! – Näin sinä voit osallistua äänestysaktiivisuuskampanjaan

Lähtölaskenta vaaleihin on käynnistynyt ja on aika nostattaa äänestysaktiivisuutta tosissaan, mutta hymy huulilla. Lue, miten sinä voit osallistua kampanjaan.
13.02.2023 15:12
SAK
Kuva SAK

Kolme suomalaista meni ravintolaan. Yksi jätti tippiä, toinen sateenvarjonsa. Mitä kolmas jätti? Oikea vastaus on: äänestämättä. Jos katsotaan pelkästään työntekijöitä, on tilanne vielä huonompi. Lähdimme hakemaan tähän korjausta SAK:n ja jäsenliittojemme yhteisellä eduskuntavaalikampanjalla. 

Äänestämättä jättämiselle on monia syitä, mutta usein nousee esiin, että poliittista puhetta on hankala ymmärtää eikä vaaleissa tunnuta puhuttavan mistään itseä kiinnostavasta aiheesta. Vaalistajaksi nimetty kampanja on tarttunut tähän. Me kutsumme nyt sinut mukaan jargoninpurkutalkoisiin!

10. helmikuuta aloittanut Vaalistaja on siellä missä sinäkin eli sosiaalisessa mediassa, työpaikoilla ja toreilla. Voit valita sinulle sopivimman tavan osallistua. 

Tykkää, jaa ja saalista jargonia

Ei se viesti itsestään liiku, mutta sinun avullasi varmasti! Vaaliaktivointia voi tehdä kännykkä kourassa kotisohvalla.

  • Vaalistaja luottaa sisältöön, joka saa vähintään pienen hymynkareen suupieleen. Sitä on kiva jakaa myös eteenpäin. Olemme Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa ja TikTokissa nimellä @vaalistaja. Seuraa meitä, tykkää, kommentoi ja jaa parhaat palat eteenpäin. 
  • Voit myös osallistua jargoninpurkuun merkitsemällä vaaleihin liittyvää sisällön, joka kuulostaa jargonilta (= pienen ryhmän, esimerkiksi poliitikkojen, erikoiskieltä, joka ei helposti muille avaudu). Postaa kuvankaappaus omalle sometilillesi ja merkitse @vaalistaja. Me puramme jargonin puolestasi ja sinä osallistut viikonloppuna suoritettavaan arvontaan. Palkinto on jo nyt keräilykappaleeksi noussut Vaalistaja-pipo. Muista merkitä postauksesi julkiseksi, niin Vaalistaja löytää sen.

Valjasta Vaalistaja työkaluksi

Paras tapa nostaa äänestysaktiivisuutta on äänestää. Toiseksi paras on saada myös kaveri äänestämään. Vaalistaja tarjoaa sinulle kättä pidempää tätäkin varten.

  • Vaalistaja tarjoaa kolme kertaa viikossa sinua ja työkaveriasi kiinnostavaa taustaa ja tietoa vaaliteemoista. SAK:n uutiskirjeen tilaajana saat tämän setin eli Vaalistajan uutiskirjeen kerran viikossa sähköpostiisi. Tästä huolimatta, tarkista, että viikkokatsaus varmasti tulee sinulle! Voit tilata sen täältä. Viikkokatsauksen lopussa on aina mahdollisuus suositella uutiskirjettä kaverille.
  • Voit tulostaa kampanjan teemoja ja puolueiden mielipiteitä niistä suoraan Vaalistajan sivulta. Vie vaikka työpaikan kahvihuoneeseen herättämään keskustelua.
  • Voit myös hauskalla tavalla kouluttaa itsestäsi kampanja-aktiivin. Käy tulostamassa itsellesi bingolappu, jossa jokaisessa ruudussa on yksi tehtävä sinulle. Kun olet saanut rivin täyteen, ota kuva lapusta ja jaa se somessa @vaalistaja. Viikon lopuksi palkitsemme yhden bingoajan hienolla palkinnolla. Muista merkitä postaus julkiseksi, niin löydämme sen.

Ketä pitäisi äänestää?

Se on sinun valintasi. Vaalistaja on kontaktoinut eduskuntavaaliehdokkaita henkilökohtaisesti ja kysynyt heidän mielipidettään kolmeentoista työntekijälle tärkeään kysymykseen. Jos ehdokas on sitoutunut työntekijämyönteiseen politiikkaan, hän on saanut lisätä yhteystietonsa eduskuntavaaligalleriaan.

  • Voit käydä tutustumassa eduskuntavaaligalleriaan ja valita ehdokkaita esimerkiksi vaalipiiri- ja puoluekohtaisesti. Voit myös jakaa listan somessa tai printata sen muidenkin tutustuttavaksi.
  • Vain annettu ääni lasketaan! Muista äänestää ennakkoon 22. – 28.3.2023 tai vaalipäivänä 2. huhtikuuta.
     

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.