Egypti haluaa kieltää riippumattomat ammattiliitot

Egyptin johto ahdistelee yhä rajummin hallituksesta riippumattomia ammattiliittoja. Järjestöjen aktiiveja on vangittu ja erotettu työstään.
06.10.2016 15:03
SAK
Riippumatonta ammattiliittoja tutkinut italialainen Giulio Regeni surmattiin helmikuussa. Kadonnutta opiskelijaa etsittiin muun muassa tällä ilmoituksella.

Tämän vuoden maaliskuussa hallitus määritteli riippumattomat ammattiliitot laittomiksi. Perusteena oli vuodelta 1976 periytyvä laki, joka sallii vain yhden liiton kullekin alalle.

Ammattiliitot pitävät kieltoa perustuslain vastaisena. Hallituksen kieltopäätös on korkeimman oikeuden käsittelyssä. Korkein hallinto-oikeus kielsi julkisen sektorin työntekijöiden lakko-oikeuden huhtikuussa.

Egyptin riippumatonta ay-liikettä tutkinut italialainen Giulio Regeni kidutettiin kuoliaaksi helmikuussa, mutta tapaus on yhä selvittämättä. The Guardian -lehti esittää monia kysymyksiä viranomaisten mahdollisesta sekaantumisesta asiaan. 

Yrityksistään huolimatta al-Sisin hallitus ei ole onnistunut tukahduttamaan lakkoja tai riippumatonta ay-toimintaa. Alueellinen Arab Trade Union Confederation uutisoi, että pelkästään parin kesäkuukauden aikana ainakin 282 työntekijää erotettiin ay-aktiivisuuden vuoksi.

Syyskuun lopussa poliisi pidätti kuusi kairolaista liikennelaitoksen työntekijää. He olivat edustaneet työntekijöitä vaatien palkankorotuksia.

Alexandriassa telakan työntekijät pyrkivät toukokuussa neuvottelemaan johdon kanssa palkankorotuksista. Johto kieltäytyi ja työntekijät järjestivät istumalakon. Kaikkiaan 25 työntekijää on joutumassa sotilastuomioistuimen eteen lakosta. Heistä 13 on istunut vangittuina keväästä lähtien.

Tapaus herättää kansainvälistä huomiota ja oikeuden päätöstä on siirretty moneen kertaan. Labourstartin sivuilla voi allekirjoittaa vaatimuksen telakkatyöläisten vapauttamisesta.

Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.