Afrikkalaiset ay-järjestöt leimaavat Kiinan ulkomaankaupan kolonialistiseksi

28.09.2005 11:05
SAK
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta

Eteläisen Afrikan teva-tuotteiden ja jalkineiden valmistajat ovat heikoilla omilla kotimarkkinoillaan kiinalaisten tuontitavaroiden vahvan kilpailukyvyn seurauksena. Näin toteavat Etelä-Afrikan ja eteläisen Afrikan viiden muun maan teva- ja jalkinetyöläisten ammattiliitot.

Järjestöjen mukaan Etelä-Afrikan teva- ja jalkineteollisuudessa on menetetty vuoden 2003 alun jälkeen 55 000 työpaikkaa. Lesothossa ja Swasimaassa on lopetettu kiinalaistuotteiden vyörytyksen vuoksi 25 000 työpaikkaa.

Ay-järjestöjen mielestä Kiinan ulkomaankauppa Afrikan kanssa muistuttaa yhä enemmän kolonialistista mallia. Kiinan ostot keskittyvät raaka-aineisiin ja se myy Afrikkaan etupäässä teollisuustuotteita.

Kilpailu on epäreilua, koska Kiina ei salli vapaata ay-toimintaa, järjestöt syyttävät. Lisäksi ne sanovat Kiinan tukiais- ja valuuttapolitiikan vääristävän kilpailua.

Ay-järjestöt esittävät Etelä-Afrikan, Lesothon, Swasimaan, Sambian, Mosamibikin ja Zimbabwen hallituksille, että ne käyttäisivät oikeuttaan asettaa kiinalaistuotteiden tuonnille tilapäisiä rajoituksia. Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan se on mahdollista tilanteessa, jossa ulkomainen kilpailu aiheuttaa kotimarkkinoilla vakavia häiriöitä.

Kuuden maan hallitukset ovat viime kuukausina neuvotelleet Kiinan kanssa keskinäisen kaupan epätasapainosta, mutta Kiinan vastatoimien pelossa ne eivät ole ryhtyneet yksipuolisiin ratkaisuihin.

Ay-järjestöt vetoavat teollisuusmaihin, jotta ne lisäisivät teva-tuotteiden ja jalkineiden hankintoja eteläisestä Afrikasta sikäläisten valmistajien ahdingon lieventämiseksi.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.