Arvoton aktiivimalli

Blogi 12.01.2018 09:27 Eloranta Jarkko
Jarkko Eloranta

Hallituksen työttömyysturvaan sorvaama aktiivimalli on saanut kansalaisten jyrkän tuomion. Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi huippuvauhdilla yli satatuhatta allekirjoitusta. Lehtien mielipidepalstat täyttyivät kirjoituksista, joissa joko kerrottiin työttömyyden ankaruudesta tai siitä voimakkaasta epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, jonka aktiivimalli synnytti. Asialla eivät olleet vain työttömät, vaan myös työssä käyvät. Oikeudenmukaisuuden hermoon oli lyöty sellainen piikki, ettei kipu taida ihan hevillä talttua.

Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta eivät yhtään hälventäneet poliitikkojen ja ministerien ponnekkaat esiintymiset, joissa vaadittiin milloin syrjäseutujen tyhjentämistä työttömistä, milloin alustatalouden silpputöihin innolla tarttumista. Poliitikkojen kommenteista päätellen he eivät myöskään olleet täysin ymmärtäneet, mitä olivat päättäneet. Sen verran horjuvia selityksiä julkisuudessa nähtiin.

Aktiivimallin puolustajien kommenteista paistoi myös läpi ylimielisyys ja ylenkatse työttömiä kohtaan sekä tietämättömyys työttömyysturvan sisällöstä, työttömien elämästä ja tilanteesta. Myöskään empatiaa tai myötäelämistä ei näkynyt tai kuulunut. Syntyi vaikutelma, että työttömät eivät ole ihmisiä. He ovat lukuja kortistossa, kansantalouden ja huoltosuhteen ehdoilla paikasta ja pätkätyöstä toiseen viskottavia yksiköitä, joilla ei ole minkäänlaisia sosiaalisia, henkisiä tai taloudellisia siteitä.

Oikeudenmukaisuuden hermoon oli lyöty sellainen piikki, ettei kipu taida ihan hevillä talttua.

Työttömiä leimattiin ymmärtämättömiksi ja tyhmiksi, kun eivät tajunneet, miten hienon ja kannustavan mallin hallitus oli heille luonut. Pahimmillaan tästä hyväosaisten ylimielisyydestä syntyi sellainen tunnelma, että seuraavaksi ehdotetaan äänioikeuden poistamista työttömiltä, kun eivät kerran tajua hallituksen toimien kauneutta ja jalomielisyyttä.

Kansalaisaloitteen tekijä sai niskaansa varsinaisen lokaryöpyn. Kuinka kehtaakin työtön Helsingin Kruununhaasta lähteä puolustamaan oikeuksiaan. Henkinen pohjanoteeraus saavutettiin. Helsingin Sanomatkin oli huolissaan pääkirjoituksessaan, että mitä siitä oikein tulee, jos lakeja joka vaalikaudella lähdetään muuttamaan. Yhtään ei lehti ole ollut huolissaan asiasta silloin, kun työttömyysturvan ehtoja on aiemmin muutettu. Ja niitähän on muutettu viimeisen kuuden vuoden aikana kahdeksan kertaa.

Ammattiyhdistysliikkeelle aktiivimalli on myrkkyä paitsi sisältönsä vuoksi myös siksi, että hallitus leikkaa työttömyysturvaa, vaikka toisin kilpailukykysopimusta solmittaessa puhuttiin. Hallituksen sanaan ei voi luottaa ja se on toimivalle yhteistyölle myrkkyä. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana solmittujen maltillisten työmarkkinaratkaisujen voitelijana on käytetty parannuksia työttömyysturvaan. Nyt voiteluaine imaistiin pois ja teräs kirskuu. Olikohan sen arvoista aktivointia?

Jarkko Eloranta
SAK:n puheenjohtaja
@ElorantaJa

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Suomenmaassa 12. tammikuuta 2018.