Rekrytointi ja ulkomaalaistaustaiset työntekijät

SAK:n luottamushenkilöpaneeli, marraskuu 2021

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastanneista luottamushenkilöistä joka kymmenes kertoo, että omalla työpaikalla ulkomaalaistaustaisille työntekijöille maksetaan samasta ja samanarvoisesta työstä alempaa palkkaa kuin kantasuomalaisille.

Luottamushenkilöistä 13 prosenttia ei osannut sanoa, millaista palkkaa ulkomaalaistaustaisille työntekijöille maksetaan. Reilu viidennes (22 %) kertoi, että ulkomaalaistaustaiset työntekijät on palkattu alihankkijan palkkalistoille.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 66 prosenttia kertoo, että omalla työpaikalla työskentelee ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Yksityisiä palvelualoja edustavista luottamushenkilöistä peräti 74 prosenttia sanoo näin. 

Puolet luottamushenkilöistä kertoo, että ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä on lisääntynyt omalla työpaikalla viime vuosina.

SAK:n marraskuussa 2021 tehtyyn luottamushenkilöpaneeliin vastasi 693 luottamushenkilöä. Kysely käsitteli laajasti työpaikkojen rekrytointikäytäntöjä.

Lue myös aiheeseen liittyvä juttu Onko Suomen työelämä valmis ulkomaalaisten työntekijöiden määrän tuplaantumiselle? – SAK:n kyselyn tulokset herättävät huolta.