Työelämä vaatii mieleltä koko ajan enemmän, ja mielenterveyden häiriöt aiheuttavat kasvavassa määrin työkyvyttömyyttä. Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloihin työpaikoilla, ja jopa puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Mielenterveyssyiden takia suomalainen työelämä menettää vuosittain yli 17 miljoonaa työpäivää. Mielenterveyden häiriöistä johtuvat kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat kokonaisuudessaan noin 11,1 miljardia euroa vuodessa.
– Mielenturvaa-verkosto on uniikki tapa ratkoa mielenterveyden haasteita työelämässä. Työpaikoista koostuvan verkoston tavoitteena on muuttaa suomalaista työkulttuuria, vahvistaa mielenterveyttä ja tuoda mielenterveyspalvelut paremmin työntekijöiden saataville. Mielenterveyteen panostaminen on niin työntekijän, työnantajan kuin yhteiskunnan etu. Haaste on niin suuri, että sitä ratkaisemaan tarvitaan kaikki suomalaiset työpaikat mukaan, Mielenturvaa-verkoston sihteeri, Ellun Kanojen johtava asiantuntija Jaakko Mustakallio summaa.
Tutkimustietoon pohjautuen verkosto on luonut Mielenturvaa-mallin, joka tarjoaa ratkaisuja hyvän mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla. Mallin mukaisilla toimilla parannetaan työhyvinvointia ja vähennetään mielenterveysperustaisia sairauspoissaoloja sekä työkyvyttömyyseläkkeitä.
– Yksin pärjäämisen aika on ohi. Mikäli haluamme taittaa mielenterveyskriisin, tulee katseet kääntää yhteisöihin. Tämän vuoksi Mielenturvaa-verkosto on perustettu. Haluamme varmistaa, että yksikään työpaikka ei jää yksin haasteiden kanssa. Mielenturvaa-verkosto kouluttaa, tukee ja sparraa toisiaan mielenterveyden vahvistamiseksi, sekä tekee mielenterveyden työpaikoilla näkyväksi, Mielenturvaa-verkoston fasilitaattorina toimivan mielenterveysjärjestö Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivio sanoo.
Tutkimusten mukaan 20–25 % suomalaisista aikuisista kärsii mielenterveyden haasteista vuosittain, mutta vain joka toinen uskaltaa puhua niistä työpaikallaan.
– Johtaminen ja esihenkilötyö ovat tärkeä osa työyhteisöjen mielenterveyden rakentamista. Kyse on esimerkiksi sujuvista prosesseista, ihmisen kokoisista tavoitteista, päivittäisestä vuorovaikutuksesta ja arkisista käytännöistä, kuten vaikkapa mikrotauoista. MIELI ry:n tavoitteena on, että kaikilla suomalaisilla työpaikoilla tavoiteltaisiin mieliystävällisempää työelämää, kertoo MIELI ry:n asiantuntijalääkäri, johtaja Meri Larivaara.
Jokainen voi haastaa oman työyhteisönsä liittymään mukaan verkostoon mielenturvaa.fi -verkkosivuilla.
– SAK on Mielenturvaa-verkostossa mukana, sillä haluamme olla mukana kehittämässä työelämää ja työpaikkoja suuntaan, jossa työntekijät, henkilöstöedustajat sekä esimiehet toimivat yhdessä työn henkisen kuormituksen vähentämiseksi ja työhyvinvoinnin parantamiseksi. Mielenterveyden ongelmia ja työn aiheuttamaa psyykkistä kuormitusta esiintyy myös perinteisissä työntekijäammateissa, ei pelkästään toimihenkilöillä tai asiantuntijoilla. Toivomme, että verkostossa löydetään ratkaisuja erityisesti nuorten jaksamiseen ja työssä pärjäämiseen, kertoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Mielenturvaa on huhtikuussa vuonna 2022 lanseerattu verkosto, joka tuo suomalaiset yritykset ja yhteisöt yhteen ratkomaan työelämän mielenterveyden haasteita. Alussa verkostoa perustamassa ovat olleet kymmenen suomalaisen työelämän yritystä, keskusjärjestöä, työnantajaliittoa ja mielenterveysjärjestöä. Mielenturvaa on verkosto, joka tarjoaa tukea, koulutusta ja sparrausta mielenterveyden haasteiden ratkaisuihin työpaikoilla. Verkosto haastaa jokaisen suomalaisen työyhteisön mukaan työskentelemään tärkeän asian puolesta. www.mielenturvaa.fi