Työelämän pelisäännöt -peli tutustuttaa yhdeksäsluokkalaiset työelämään – nyt myös ruotsiksi

Työelämän pelisäännöt -oppimispelissä nuoret tutustuvat työelämään liittyviin pelisääntöihin, työelämätaitoihin ja työelämää muuttaviin tekijöihin. Peli on osa SAK:n Työelämän pelisäännöt -palvelun oppilaitoksille suunnattua tarjontaa.
01.12.2022 14:46
SAK

Työelämän pelisäännöt -peli on suunniteltu 9.-luokkalaisille ja se sopii esimerkiksi yhteiskuntaopin tai opon tunneilla pelattavaksi. Pelissä liikutaan ysiluokkalaisen tasoisesti työelämän konkreettisissa taidoissa sekä myös yhteiskunnallisessa ulottuvuudessa.  

Mobiilipelin avulla nuoret pääsevät tutustumaan työelämän pelisääntöihin.

Pelissä seikkailee Jesse, jonka kanssa päästään tutustumaan työnhakuun, työhaastatteluun valmistautumiseen, työsopimuksen tekemiseen, työpaikkaan perehtymiseen sekä palkkalaskelmaan. Lisäksi nuorta työntekijää koskevat lait ja työelämää muuttavat tekijät tulevat tutuksi. Pelin avulla nuoret saavat konkreettisten tehtävien avulla ymmärrystä omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan sekä pääsevät pohtimaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan ja valintojaan työelämässä.  

Mobiilipeli on oppilaitoksille maksuttomasti tilattavissa. SAK:n Työelämän pelisäännöt -palvelu ja digitaalisten opetuspelien kehittämiseen erikoistunut Nuorten Akatemia ovat muotoilleet uuden pelillistetyn opetusmateriaalin yhdessä osana SAK:n Työelämän pelisäännöt -palvelun kehityshanketta, joka on saanut Työ- ja elinkeinoministeriön rahoitusta 2021-2022. 

Opettajat ja nuoret mukana pelisuunnittelussa

Pelin tavoitteena on kartuttaa tietoja ja taitoja työelämän pelisäännöistä, joiden omaksumisesta on hyötyä jo työelämän ensimetreillä. Pelin myötä tulee tutuksi perusasioita, kuten miksi työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Pohdintatehtävissä nuoret pääsevät myös miettimään mistä hyvä työelämä koostuu ja mikä on itselle tärkeää.  

– Haluamme tarjota nuorille sopivia keinoja omaksua työelämätietoa, joten pelillistetyn opetusmateriaalin muotoilu yhdessä nuorten osallisuutta edistävän Nuorten Akatemian kanssa oli luonteva ratkaisu. Pelisuunnitteluun pääsi kehitysvaiheessa osallistumaan niin SAK:n väkeä kuin opettajia - ja myös nuoret olivat keskeisesti mukana kehittämisessä, toteaa Työelämän pelisäännöt -palvelun kehittämisestä vastaava Marika Mantere.

Työelämän pelisäännöt -teemaan mahtuu laaja kirjo erilaisia asioita, joista perusopetuksen opetussuunnitelma ei määrittele kovin tarkasti oppimistavoitteita. Työelämätieto kuitenkin tukee jokaiselle tärkeää valmistautumista tulevaisuuteen ja parhaimmillaan työelämän pelisääntöjen tuntemus myös ennaltaehkäisee työperäistä hyväksikäyttöä, kun yhä useampi nuori tietää miten asioiden kuuluisi olla.

Oppilaitoksissa yli 15 000 nuorta pelannut jo uutta oppimispeliä vuoden aikana

Suomenkielistä Työelämän pelisäännöt -peliä on nyt pelannut jo 15 079 nuorta 817 eri luokassa ympäri Suomea kuluneen vuoden aikana ja pelin ruotsinkielinen versio julkaistiin viime viikolla Studia-messujen aikaan. Suomen suurimmassa opiskelu- ja uratapahtumassa myös opinto-ohjaajat ja opettajat pääsivät tutustumaan Työelämän pelisäännöt -palvelun tarjontaan.

– Pelillistetty opetusmateriaali on saanut erinomaista palautetta ja nyt myös ruotsinkieliset oppilaitokset pääsevät hyödyntämään uutta Työelämän pelisäännöt -peliä. Opinto-ohjaajilta onkin kuultu nyt myös lisätoiveita työelämätietoon liittyvien opetusmateriaalien tarpeesta. Messuilla kiinnosti myös mahdollisuus tilata maksuttomia luentoja, joita tarjoamme toisen asteen oppilaitoksille osana oppilaitosyhteistyötä, kertoo SAK:n järjestöasiantuntija Saku Jokisalo.

SAK:n oppilaitosyhteistyön kautta on tilattavissa opetuskäyttöön myös maksuttomia työelämän pelisäännöistä kertovia oppaita eri kielillä – ja Työelämän pelisäännöt -verkkopalvelusta löytyy luotettavaa perustietoa työelämästä 23 eri kielellä. Nämä aineistot ovat hyödynnettävissä myös toisen asteen opetuksessa.

Lisätietoa Työelämän pelisäännöt -palvelusta oppilaitoksille: 
https://tyoelamanpelisaannot.fi/oppilaitosyhteistyo/

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.