Toimittaja Ina Mikkola johdatti aiheeseen avaamalla omia työelämäkokemuksiaan. Ne eivät ole aina olleet hyviä. Hän tiivisti työuransa huonot kokemukset ”paska cv:ksi”.
– Sieltä löytyy liian pieniä palkkoja, työpaikkakiusaamista, puutteellista perehdytystä ja työterveyshuoltoa sekä lopulta burn out. Olen myös joutunut työskentelemään pakkokevytyrittäjänä.
Nyt Ina Mikkolalla on oma yritys ja hän haluaa, että firman työntekijöiden kokemus työstä on hyvä.
– Työ maistuu, jos koet työsi mielekkääksi, työkaverit ovat mukavia, sinulla on turvallinen olo työssä ja saat tehdä työtä sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Jokainen työ ja työpaikka on erilainen ja hyvän työn raamit rakentuvat sen mukaan, Mikkola korosti.
Hyvän työn tunnusmerkeistä ja siitä, mikä positiivista kokemusta syö, keskustelivat myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Elorantaa huolestutti muun muassa yhteisöllisyyden katoaminen työpaikoilta. Huono johtaminen voi myös pilata tehokkaasti tunnelman.
– Kaikkiaan suomalainen työelämä on kuitenkin kansainvälisessä vertailussa kohtalaisen hyvää. Onkin hyvä kysymys, mistä erityisesti nuoria vaivaavat mielikuvat työelämän ahdistavuudesta kumpuavat, Eloranta aprikoi.
Jyri Häkämies kantoi huolta työkyvyttömyyseläkkeiden määrän kasvusta ja erityisesti mielenterveyssyistä tapahtuvista eläköitymisistä.
– Me EK:ssä haluamme edistää hyvää työelämää muun muassa levittämällä yrityskenttään työpaikkojen hyviä kokemuksia ja käytäntöjä.
Keskustelussa SAK:n Eloranta ja EK:n Häkämies vaihtoivat myös hetkeksi rooleja. Eloranta kertoi, mitä hän korostaisi elinkeinoelämän nokkamiehenä ja Häkämies puolestaan kertoi, mihin kiinnittäisi huomiota työntekijöitä edustavan järjestön johdossa.
Katso koko keskustelu YouTubesta.
Varustelekan toimitusjohtaja Valtteri Lindholmin kanssa keskustelivat toimittaja Sami Turusen johdolla Espoon kaupungin varhaiskasvatuksen työsuojeluvaltuutettu Katja Falkstedt ja SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila. He pureutuivat kysymykseen siitä, mitä käytännössä työpaikoilla voidaan tehdä, jotta työ olisi mielekästä ja tuottavaa.
Valtteri Lindholm avasi keskustelun toteamalla, että Suomessa on vahva ammattiyhdistysliike ja ammattiliitot neuvottelevat palkat ja muut työsuhteeseen vaikuttavat perusasiat.
– Meidän yrittäjien ei tarvitse näistä huolehtia, joten voimme keskittyä yrittämiseen ja työn tuloksellisuuteen.
Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että jos työntekijällä ei ole mahdollisuutta tehdä työtään hyvin, se nakertaa työhyvinvointia ja näkyy myös yrityksen tuloksessa.
– Monista työhyvinvointia lisäävistä asioista voidaan päättää työpaikalla. Se on sitten toinen asia, jos ei haluta päättää tai ei osata tehdä oikeita asioita. Tukea ja apua on kuitenkin saatavilla, jos on halua kehittää, painotti SAK:n Juha Antila.
Kehittämisyössä työnantajan tärkeä yhteistyökumppani ovat työntekijöiden edustajat. Työsuojeluvaltuutettu Katja Falkstedt vakuutti, että hyvällä yhteistyöllä on mahdollista saada paljon positiivista aikaan.
– Henkilöstön edustajalle tärkeää on sietää keskeneräisyyttä, sillä kehittäminen vie aikaa. On myös tärkeää tuntea työpaikka ja tietää, mitä yksittäiset työntekijät käytännössä tekevät, hän evästi.
Tulevaisuus tänään tapahtumassa puhuttiin myös päihteiden käytön ja mielenterveyden ongelmien heijastumisesta työyhteisöön, ammattiylpeyden merkityksestä ja suomalaisten työmarkkinoiden tulevaisuudesta. Katso muut yksittäiset keskustelut tai koko tapahtuma.