TES etsii kavereita tositarkoituksella – tänä syksynä käynnistyy koe, jossa testataan, osaatko sinä arvostaa työelämän itsestäänselvyyttä 

Työehtosopimus määrittelee ehdot, jolla työtä tehdään, mutta onko siitä tullut itsestäänselvyys, jonka merkitys on päässyt unohtumaan?
15.09.2021 08:00
SAK
Kuva iStock.

Työehtosopimuksen merkitys on saattanut jäädä monelle työntekijälle epäselväksi, vaikka se parantaa työelämää ja tuo turvaa työntekijöille. Ehkä sana työehtosopimus tai TES on tullut vastaan, kun tilille on tullut pyytämättä TES-korotus eli työntekijälle sovittu palkankorotus. Tai ehkä työsopimusta solmiessa sinulle on mainittu, että ylityökorvauksia maksetaan TESsin mukaan eikä siitä tarvitse erikseen keskustella. 

Työehtosopimus on siis sopimus, jonka työntekijöitä ja työnantajia edustavat järjestöt ovat sopineet keskenään. Normaalisti sen vilkuilu ei ole tarpeen, sillä suurimmalla osalla työpaikkoja asiat lutviutuvat ilman että TESsiä tarvitsee edes kaivaa esiin. Työstä maksetaan kuten kuuluukin ja työtä tehdään, kuten on sovittu. 

Kun asiasta ei tarvitse kantaa huolta, sen helposti unohtaa. Nyt on tullut kuitenkin hetki, jolloin TES tarvitsee puolustajaa voidakseen jatkaa elämässäsi itsestäänselvyytenä.

Edessä lupaava ura oman elämäsi sopimusneuvottelijana?

Työehtosopimus on voimassa määräaikaisesti ja se on neuvoteltava säännöllisin väliajoin uudelleen. Silloin pöydässä on periaatteessa aina kaikki työehdot. Yksinkertaistettuna: jos työntekijäpuolen neuvottelijoilla ei ole tarpeeksi neuvotteluvoimaa eli ammattiliitolla jäseniä alan työpaikoissa, niin tämä voi olla viimeinen vuosi, kun kyseisellä alalla maksetaan esimerkiksi lomarahaa. Tällaisilla ilmiöillä on tapana levitä yhdestä työehtosopimuksesta toisiin sopimuksiin.

Tänä syksynä meillä on edessä ensimmäinen kerta, jolloin testataan, miten vaikuttaa työnantajanpuolen Metsäteollisuus ry:n yksipuolinen ilmoitus lopettaa kokonaan neuvotteleminen valtakunnallisista työehtosopimuksista. Myös teknologiateollisuudessa osa työnantajista haluaa todennäköisesti siirtää neuvottelut työpaikoille. 

Paperiliitto ja Teollisuusliitto ovat ilmoittaneet, että heidän asiantuntemuksensa on työntekijöiden käytössä myös työpaikkatasolle siirretyissä neuvotteluissa. Valitettavasti on jo viitteitä, että sopimisen hajauttamisella ei ole muuta tarkoitusta kuin hajottaa työntekijöiden rivejä ja heikentää työntekijöiden etuja.  Tätä on kritisoinut muun muassa Paperiliitto. Tähänkin mennessä jokainen työntekijä on voinut sopia itse TESsiä paremmista työehdoista, mutta työehtosopimusten määräyksiä alittavista ehdoista ei ole voinut sopia. 

Entä jos TESsin tuomaa perusturvaa ei ole? Eteen voi tulla yllättäviä tilanteita. Kaksin työnantajan kanssa saattaa saada sovittua paremman palkan, mutta työntunnit lisääntyvät. Lopputulos on huonompi korvaus työstä. Entä erityistilanteet? Muistaahan jokainen sopia itselleen lakia paremmat ehdot sairastumisen ja vaikka äitiys- tai isyysvapaata varten?  

Laki määrää yleensä jotain, mutta työehtosopimuksessa ehdot ovat työntekijän näkökulmasta paremmin. Työehtosopimuksessa sovitaan esimerkiksi vuosilomapalkan päälle maksettavasta lomarahasta tai palkan maksamisesta heti ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Myös vaikkapa sairaan lapsen hoitopäivien palkallisuus tai äitiysloma-ajan palkka on työehtosopimuksissa sovittava asia. 

Itse voi olla vaikeaa edes tietää, mitä kaikkea pitäisi muistaa sopia, mutta työnantaja lakimiehineen osaa varmasti laskea ja optimoida.  

Alakohtainen työehtosopimus ei ole suomalainen kummajainen

Julkisuudessa tahallaan tai tahottomasti levitetään ajatusta, että työntekijä- ja työnantajajärjestön sopima valtakunnallinen alan työpaikat kattava työehtosopimus on harvinainen ja tehoton tapa sopia perusasiat, joilla töitä tehdään ja teetetään sopimuskauden ajan. Todellisuudessa työehtosopimukset ovat Euroopassa yleinen tapa sopia työehdoista ja ne ovat keskeinen osa kaikkien pohjoismaiden työmarkkinamallia. Myös suomalaisen työn kalleus vertailumaihin verrattuna on myytti

Työmarkkinajärjestöjen yhteistyölle perustuva toimintamalli on tuonut vakautta toimialojen työehtoihin ja työpaikkojen arkeen sekä osaamista ristiriitatilanteiden selvittämiseen. Työehtosopimusten neuvotteleminen, tehtyjen sopimusten tulkinnat sekä erimielisyyksien selvittäminen vaativat osaamista ja neuvottelutaitoa sekä resursseja, joita löytyy työmarkkinajärjestöistä. Työntekijät ja työnantajat voivat rauhassa keskittyä siihen, missä he ovat parhaimmillaan.

Siksi viimeistään nyt kannattaa tukea oman alansa työntekijäliittoa liittymällä sen jäseneksi ja varmistaa, että tulevaisuudessakin on olemassa taho, jonka tehtävä on varmistaa sinulle riittävät työn tekemisen ehdot.

Lue myös blogikirjoitus Työehtosopimuksia pitää kehittää ja siinä keskeinen rooli on ammattiliitoilla ja työnantajien järjestöillä.

Korjaus 15.9.2021 klo 11.03: Muutettu sana "lomakorvaus" sanaksi "lomaraha".

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.