Suomen yrittäjien tavoitteena järjestäytymisen rapauttaminen

Suomen yrittäjien neuvo maksaa YTK:n jäsenmaksu työtekijöiden puolesta törmää työsopimuslakiin. Ohje kertoo enemmän halusta heikentää työntekijöiden oikeuksia kuin työmarkkinoiden uudistamistavoitteesta.
08.05.2018 12:39
SAK
Saana Siekkinen. Kuva: Patrik Lindström

Suomen yrittäjät ilmoitti tänään kannustavansa jäsenyrityksiään harkitsemaan henkilökunnan työttömyyskassan jäsenmaksun maksamista yksityiseen työttömyyskassaan, käytännössä YTK:hon. SY on antanut työnantajille tästä jopa yksityiskohtaiset toteuttamisohjeet verkkosivuillaan.

SAK:n mielestä Suomen yrittäjät on vaarallisilla vesillä: työsopimuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus työntekijöidensä tasapuolisen kohteluun.

– Työnantaja rikkoo lakia, jos se päättää maksaa vain YTK:n jäsenten työttömyyskassamaksun työntekijöiden puolesta. Sitten työnantajan pitää maksaa myös järjestäytyneiden kassamaksut, SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen päällikkö Saana Siekkinen muistuttaa.

Suomen yrittäjät on omassa tiedotteessaan tuonut esiin halun toteuttaa itse ajamiaan työmarkkinareformeja vähentämällä ammattiliittoihin järjestäytymistä.

– Tämä on taas yksi lisä pitkään sarjaan ideologisia heittoja, joilla yritetään vähentää työntekijöiden mahdollisuuksia oikeuksiensa puolustamiseen.

Siekkisen mukaan ei ole vastuullisen työnantajan etu, jos työntekijä ei tunne oikeuksiaan eikä hänellä ole takanaan liittoa. Työpaikkojen menestys syntyy yhteistyöstä ja luottamuksesta.

– Liitto neuvoo ja opastaa, mikäli työpaikalla tulee ristiriitatilanteita. SY:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen haikailee tilannetta, jossa sopimisen kulttuuri vaihdetaan yksipuoliseen saneluun.

Pentikäinen perustelee avaustaan halulla varmistaa, että ihmisillä on tuki työttömyyden varalta.

– Mutta miksi vain YTK? Kaikilla kassoilla on samat lain määräämät velvoitteet hoitaa työttömyysturvaa, joten turva on sama, Saana Siekkinen ihmettelee.

Lue myös uudempi artikkelimme: YTK ei ole aina edullisin työttömyyskassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.