SAK:n tuore järjestöjohtaja Katja Syvärinen uskoo vuoropuhelun voimaan

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja, järjestöjohtaja Katja Syvärinen kuvaa työuransa punaiseksi langaksi halua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja ihmisten osallisuuden edistämiseen. Hänen lempikysymyksensä on miksi.
15.10.2020 08:00
SAK
Katja Syvärinen valittiin SAK:n varapuheenjohtajaksi edustajiston järjestäytymiskokouksessa elokuussa Helsingin Kalastajatorpalla. Kuva Patrik Lindström.

Katja Syvärinen sanoo yllättyneensä siitä, miten valtavan monessa asiassa SAK on mukana. Näin kävi siitä huolimatta, että ammattiyhdistysliike oli hänelle tuttu toimija jo entuudestaan. 

– Olen tehnyt vuosien varrella paljon yhteistyötä ay-liikkeessä työskentelevien ja toimivien ihmisten kanssa.  En toki siis tullut pelkkien mielikuvien varassa tänne töihin. Työympäristö on kuitenkin uusi ja uutta omaksuttavaa on paljon.

Syvärinen kertoo, että ensimmäisinä työviikkoina häneen on tehnyt erityisesti vaikutuksen innostunut ilmapiiri ja monessa kohtaa moderni tekeminen. Samaan aikaan monia asioita tehdään kuitenkin edelleen varsin perinteisellä tavalla, Syvärinen huomauttaa.

– SAK on vanha ja iso järjestö ja väistämättä kurssi muuttuu hitaasti.

Katja Syvärinen sanoo käyttävänsä aikaa nyt sen kartoittamiseen, mitkä asiat ovat 2020-luvun järjestötyön tekemisen tukijalkoja ja mitkä taas ajoankkureita. Ajoankkureilla hän tarkoittaa hidasteita, jotka estävät matkantekoa. Toisaalta ajoankkureita myös tarvitaan pitämään tuulessa suunta vakaana.

Syvärisellä on monipuolinen työkokemus ja hän on päivittänyt omaa osaamistaan koko työuransa ajan. Kokemusta on kertynyt muun muassa viestintätoimistosta, Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta sekä Vantaan kaupungilla aluepalvelupäällikkönä ja työllisyyspalveluiden johtajana työskentelystä. Lisäksi Syvärinen on toiminut aktiivisesti politiikassa ja ollut yhden kauden Vasemmistoliiton kansanedustajana.

Työuransa punaiseksi langaksi Syvärinen määrittelee halun yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä vuorovaikutuksen ja osallisuuden edistämisen. 

– Minulle on kertynyt hieman erityyppistä ja ehkä myös uudenlaista osaamista kuin mikä on ammattiyhdistysliikkeessä tyypillistä.

”Meitä haastetaan ja se on hyvä”

Katja Syvärinen iloitsee siitä, että jäsenhankinnan rinnalle on tullut työntekijöiden järjestäminen työpaikoilla. Sillä on yhteyksiä palvelumuotoiluun, jota Syvärinen itse on opiskellut.

–  Palvelumuotoilussa kuten järjestämisessä oleellista ovat ihmisten tarpeet ja niiden ymmärtäminen. 

Ammattiliiton jäsenyys ei houkuttele enää samalla tavalla kuin aikoinaan, jolloin työntekijöillä oli tapana kuulua liittoon asiaa sen enempää pohtimatta. Syvärinen sanoo, että jäsenkehityksen kääntäminen on SAK:laiselle liikkeelle tarkka paikka, joka edellyttää myös rehellistä peiliin katsomista ja omien toimintatapojen perkaamista.

– Pitää nähdä, mikä on ammattiliiton jäsenyyden merkitys ihmisten arjessa – erityisesti nyt kun sitä haastetaan, Syvärinen tähdentää ja viittaa Metsäteollisuus ry:n ilmoitukseen siirtää työehdoista neuvotteleminen yrityksiin.

– Meidän jäsenemme ovat opiskelleet ammattiin, ei heitä ole koulutettu neuvottelemaan työehdoistaan. Sitä varten ovat luottamusmiehet. Tämän ymmärtäminen ja näkyväksi tekeminen on nyt erityisen tärkeää.

Syvärisen mukaan ammattiliittoon liittymisen pitäisi olla nykyistä helpompaa ja liittojen tarjoamia palveluja kannattaisi markkinoida rohkeasti.  

– Meitä haastetaan perustelemaan, miksi olemme olemassa ja on ihan oikein haastaa meitä. Meidän pitää pystyä vastamaan siihen, miksi työelämässä yhdessä on parempi kuin yksilönä. Tämä on kyettävä perustelemaan niin jäsenille kuin potentiaalisille jäsenille.

”Tykkään kysyä miksi”

Katja Syvärinen on SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja  ja vetää SAK:n järjestöosastoa. Hän kuvailee itseään johtajaksi, jolle työntekijöiden osallistaminen on tärkeää.

– Tykkään kysyä miksi. Se haastaa ajattelemaan sitä, tehdäänkö meillä oikeita asioita suhteessa resursseihin ja mihin asioihin pitäisi keskittyä. Myös vaikealta tuntuvia asioita pitää tehdä, hän painottaa.

Syvärinen sanoo vannovansa vuoropuhelun voimaan ja siihen, että myös eriävää mielipidettä pyritään ymmärtämään.

– Vastakkainasettelu ei ole minun juttuni, kannatan dialogia ja kykyä tehdä kompromisseja.

Työn imu vie helposti mennessään, mutta Syvärinen kertoo olevansa tarkka siitä, että oma perhe ei joudu kärsimään liiallisesta työnteosta.

– Tämä on tasapainottelua ja pitää muista myös työsuojelu omaa itseä kohtaan. 

”Saamme helposti kasaan perheorkesterin”

Katja Syvärisen harrastuksia ovat mökkeily ja musiikki. Länsi-Suomesta Eurasta kotoisin oleva Syvärinen mökkeilee mummonmökissä Heinolassa Päijät-Hämeessä. Lisäksi hän käy patikoimassa Lapissa, jolloin tukikohtana on eräpirtti Enontekiöllä.

Musiikki on rakas harrastus ja laulamisen lisäksi Syväriseltä luontuu myös soittaminen. Viimeisin hankinta on harmonikka.

– Myös kolme tytärtäni harrastavat musiikkia, joten saamme helposti kasaan perheorkesterin.

Lue myös Katja Syvärisestä SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja – Jarkko Eloranta jatkaa puheenjohtajana.

Pirjo Pajunen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.