SAK:n tilasto: Irtisanottujen ja yt-neuvottelujen alaisten työntekijöiden määrät lievässä nousussa

Yhteistoimintaneuvottelujen alaisten työntekijöiden määrä lähti loppukesällä hienoiseen nousuun, mutta luku on edelleen selvästi pienempi kuin maalis- ja huhtikuussa. Elokuun aikana yt-neuvottelujen piiriin joutui kaikkiaan 20 688 työntekijää, mikä on vähemmän kuin useimpina muina koronaepidemian kuukausina (maalis–elokuussa 2020 keskimäärin 32 705 työntekijää kuukaudessa).
07.09.2020 11:00
SAK
Finnair ilmoitti elokuussa aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on vähentää noin 1000 työpaikkaa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Myös yritysten kertomat henkilöstön vähennystarvetta koskevat luvut ovat jääneet pienemmiksi kuin keväällä: elokuussa yritykset ilmoittivat yt-neuvotteluissa työntekijöiden vähennystarpeeksi yhteensä 3 064 henkilöä (keskimäärin 4 782/kuukausi maalis–elokuussa).

Yt-neuvotteluissa ei SAK:n keräämien tietojen mukaan irtisanottu elokuun aikana yhtään työntekijää (keskimäärin 319/kuukausi maalis–elokuussa).

Anni Marttinen

SAK:n ekonomisti Anni Marttinen muistuttaa, että Suomessa yrityksiä on tuettu koronakriisissä erittäin runsaasti. Hän toivoo, että yritykset käyttävät saamaansa tukea sellaisiin henkilöstöjärjestelyihin, joilla irtisanomiset voidaan jatkossakin välttää.

– Kun työvoiman tarve hetkellisesti pienenee, voivat yritykset esimerkiksi tarjota työntekijöilleen mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Suomessa on myös hyvin toimiva lomautusjärjestelmä, ja lomautusta koskevia säännöksiä on helpotettu vuoden loppuun saakka.

Marttinen korostaa, että irtisanomisen seuraukset ovat työntekijälle raskaat sekä taloudellisesti että henkisesti.

– Yhteiskunnan turvaverkot eivät ole kilpailukyvyn este ja niistä on pidettävä huolta. Budjettiriihessä on siksi varattava valtiovarainministeriön esitystä enemmän määrärahoja työvoimapolitiikkaan, jotta jokaiselle työttömälle voidaan taata riittävät palvelut.

Eniten työntekijöitään tänä vuonna irtisanonut Eckerö Line

Eniten työntekijöitään tammi–elokuussa irtisanoi Eckerö Line, jonka yt-neuvottelut päättyivät huhtikuussa 484 henkilön irtisanomiseen.

Isoja yt-neuvotteluja on parhaillaan käynnissä muun muassa Finnairissa (henkilöstön vähennystarve noin 1 000), Swissport Finlandissa (750) ja UPM-Kymmenen Kaipolan paperitehtaalla (620). Myös Lapissa toimiva matkailukonserni North European Invest ilmoitti elokuun lopulla koko henkilöstöään koskevista yt-neuvotteluista.

SAK julkaisee tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista useamman kerran vuodessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.

Korjattu irtisanottavien määrä 8.9. klo 8.45: Meyer Turku irtisanoi elokuussa 166 työntekijää (aiemmin virheellisesti  huhtikuussa 450).

Irtisanomisten ja yt-neuvottelujen vertailut

Irtisanomisten ja yt-neuvottelujen vuositilastot

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.