SAK:n pitkäaikainen tavoite toteutuu, kun luonnonmarjojen poiminnasta tulee työsuhteessa tehtävää työtä
SAK on vaatinut jo pitkään luonnonmarjojen poiminnan siirtämistä työsuhteiseksi sen sijaan, että poimijat toimivat yrittäjinä omalla liiketoimintavastuulla. Myös Thaimaan viranomaiset ovat vaatineet, että luonnonmarjojen kerääminen olisi työsuhteessa tehtävää työtä. Luonnonmarjojen kerääjät tulevat Suomeen pääosin Thaimaasta.
– Luonnontuotteita poimivien asema on lainsäädännön näkökulmasta ollut pitkälti säätelemätön ja se on altistanut poimijat vakavalle hyväksikäytölle ja jopa ihmiskaupalle. On hyvä, että tilanne muuttuu, sanoo johtava asiantuntija Eve Kyntäjä SAK:sta.
Hallitus esittää, että luonnontuotteiden kuten marjojen poiminta sisällytettäisiin kausityölain soveltamisalaan ja lain soveltamisalaa korjattaisiin niin, että se vastaa paremmin kausityövoiman tarpeeseen. Tavoitteena on myös parantaa luonnonmarjoja keräävien asemaa, kun heille taataan vähimmäisansiot ja liiketoiminnan riski siirtyy kerääjiltä yrityksille.
SAK painottaa lausunnossaan työ- ja elinkeinoministeriölle, että hallituksen esitys vähentää marjanpoimijoiden riskiä joutua hyväksikäytön uhriksi, mutta ei täysin poista sitä. Esimerkiksi Ruotsissa ei ole pystytty kokonaan poistamaan ulkomaalaisten poimijoiden hyväksikäyttöä. Ruotsissa poimijat ovat usein työsuhteessa henkilöstövuokrausyrityksiin.
Teollisuusliitto kiinnittää lausunnossaan huomiota siihen, että ulkomaiset työntekijät voivat olla kielitaidottomia, eivätkä he välttämättä tunne paikallisia työehtoja tai omia oikeuksiaan. Suomeen marjanpoimijoita välittävät koordinaattorit voivat antaa työntekijöille virheellistä tietoa työsuhteeseen liittyen tai periä laittomia työnvälitysmaksuja.
– Työsuhteisuus ei yksin poista hyväksikäytön mahdollisuutta. Työsuojeluviranomaisilla on oltava riittävästi resursseja valvoa lain toimeenpanoa ja puuttua mahdollisiin väärinkäytöksiin, SAK:n Eve Kyntäjä sanoo.
Jatkossa luonnonmarjojen poimijoihin sovelletaan työntekijöiden turvaksi säädettyjä lakeja, kuten työsopimuslakia, työaikalakia ja työturvallisuuslakia. Luonnontuotteita keräävien työsuhteen ehdot määräytyvät maaseutuelinkeinojen yleissitovan työehtosopimuksen mukaan.
– Ulkomaisia marjanpoimijoita on tärkeää informoida tilanteen muuttumisesta ja heidän oikeuksistaan. Kirjalliset materiaalit eivät yksin riitä, sillä osa poimijoista on luku- ja kirjoitustaidottomia ja näin erityisen haavoittuvassa asemassa.
Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2025.
Päivitetty 22.8. klo 08.56: Lisätty linkitys Teollisuusliiton lausunnosta kertovaan uutiseen.