SAK:n Matti Huutola Kuopiossa: Työnantajien tavoite onkin tulopoliittinen kokonaisratkaisu

– Vaikkei vielä käynnissä olevalle työmarkkinakierrokselle ole sovittu yleistä korotuslinjaa, työnantajat tavoittelevat tosiasiallisesti palkkojen osalta kokonaisratkaisua, jonka määrittelee EK, totesi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola lauantaina Itä-Suomen Rakentajien edustajakokouksessa Kuopiossa.
28.04.2018 10:00
SAK
Matti Huutola

Elinkeinoelämän keskusliitto EK perusteli aikoinaan keskitetyistä sopimusratkaisuista luopumista sillä, ettei keskusjärjestösopimuksin voida huomioida eri alojen palkanmaksukykyä. Keskitetyt ratkaisut estävät EK:n mielestä alakohtaisen kehittämisen.

Nyt kun rakennusala neuvottelee alalle ajankohtaan ja alan kehitykseen sopivaa työehtosopimusta, työnantajat vetoavat yleiseen linjaan. Siis linjaan, jota ei ole olemassakaan, koska mitään sellaista ei ole sovittu.

– Sopimuskierroksen aikana on käynyt ilmi, että EK:lla ja heidän jäsenliitoillaan ei ole tarkoitus edetä sopimuksissa alakohtaisesti, vaan tavoitteena on sopia vain mahdollisimman pienistä palkankorotuksista. Tätä voidaan mielestäni aivan hyvin kuvata EK:n keskenään sopimaksi kokonaisratkaisuksi, kritisoi Huutola.

– Rakennusalan vahva kasvu ja tuloksenteko oikeuttavat rakentajat säälliseen ja oikeudenmukaiseen palkkaratkaisuun, joka ei ole niin sanotulle sopimuskierrokselle syntyneen EK:n koordinoiman mukainen palkkaratkaisu, sanoi Huutola.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.