SAK:n kysely: Kesätöitä on nyt hyvin tarjolla erityisesti palvelualoilla

Kesätyöntekijöitä palkataan lähes saman verran kuin viime kesänä. Yleisintä kesätyöntekijöiden palkkaaminen on yksityisellä palvelualalla. Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamushenkilöille tekemästä kyselystä.
12.05.2023 08:00
SAK
Kuva istock.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 76 prosenttia ilmoittaa, että työpaikalle palkataan kesätyöntekijöitä. Yksityisen palvelualan luottamushenkilöistä 83 prosenttia ilmoittaa näin. Määrä on selvästi suurempi kuin kaksi vuotta sitten, jolloin 66 prosenttia yksityisen palvelualan luottamushenkilöistä kertoi työpaikalle palkattavan kesätyöntekijöitä.

Vastaajista 60 prosenttia kertoo, että kesätyöntekijöitä palkataan saman verran kuin viime kesänä, 15 prosenttia puolestaan vastaa, että kesätyöntekijöitä palkataan viime vuotta enemmän.

– Hienoa, että kesätyötilanne jatkuu nuorilla hyvänä jo toisena kesänä peräkkäin. Palvelualan työvoimapula varmasti vaikuttaa osaltaan siihen, että myös nuorille on nyt kesätöitä tarjolla esimerkiksi ravintola-alalla aiempaa enemmän, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho. 

Kirsi Rasinaho.

Vastaajista joka kuudes (16 %) kertoo, että kesätyöntekijöille ei tehdä perehdytyssuunnitelmaa. Yleisimmin perehdytyksestä vastaa erikseen määrätty työnohjaaja, esimies tai työtoveri. Neljä prosenttia vastaajista ilmoittaa, että kukaan ei vastaa työpaikalla kesätyöntekijän perehdytyksestä.

– Nuorten perehdyttämisen työhön pitäisi olla itsestäänselvyys. Työnantaja on velvollinen kertomaan työturvallisuudesta ja ohjaamaan esimeriksi koneiden ja laitteiden käytössä. Kunnollinen perehdytys vähentää työtapaturmia ja parantaa työn laatua.  Sillä on valtavan suuri merkitys myös työssä viihtymiseen.

Rasinaho tähdentää, että nuoria on kohdeltava kuten muitakin työntekijöitä. Heille on maksettava asianmukaiset ylityökorvaukset ja vuorolisät ja sovittava työvuoroista hyvissä ajoin.

– Lain mukaan työnantajan on tehtävä ehdotus työtunneista vähintään viikko etukäteen. Jos työvuoro perutaan myöhemmin kuin 48 tuntia ennen vuoron alkamista, siitä on maksettava palkka. 

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluun palkataan aiempaa enemmän kesätyöntekijöitä

Tutustu työelämään ja tienaa -mallin kautta palkattavien kesätyöntekijöiden osuus on noussut jo kolmena vuonna peräkkäin. Tänä vuonna 21 prosenttia luottamushenkilöistä kertoo, että mallin kautta palkataan kesätyöntekijöitä. Vuonna 2021 luku oli vain 14 prosenttia.

– Upea juttu, että Tutustu työelämään ja tienaa -malli on viimein lyömässä itseään läpi ja kesätöitä löytyy myös nuoremmille. Kesätöiden avulla nuoret saavat itsevarmuutta, oppivat työelämän pelisääntöjä ja vastavuoroisesti yritykset tutustuvat tuleviin osaajiin. 

SAK:n kesätöitä koskevaan kyselyyn vastasi 984 luottamushenkilöä huhti-toukokuun vaihteessa 2023.

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen kesäduunari-info palvelee nuoria, heidän vanhempiaan ja työantajia 31. elokuuta asti. SAK:n Työelämän pelisäännöt -palvelu tarjoaa tietoa työelämästä muun muassa nuorille. 
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.