SAK tyrmää Orpon esitykset työttömyysturvan heikentämisestä

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja lyhennys vaikeuttaisi niiden työttömien toimeentuloa, joilla on vaikeuksia työllistyä. He eivät kaipaa lisää raippaa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.
12.11.2022 12:52
SAK
Kuva Patrik Lindström

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi lauantaina YLE:n Ykkösaamussa, että haluaa toteuttaa myös yleisen työttömyysturvan. Se tarkoittaa merkittävää leikkausta työttömyysturvan tasoon, ellei samalla satsata lisärahaa etuuksiin. Jarkko Elorannan mukaan puheet työttömyysturvan leikkauksista sopivat nykyiseen talousnäkymään erityisen huonosti. 
 
- Suomalaiset ovat huolissaan tulevaisuudesta. He pelkäävät lomautuksia ja irtisanomisia. Toisaalta työssä olevillakin on hankaluuksia saada rahat riittämään, kun hinnat nousevat ennätyksellisen nopeasti. Tässä tilanteessa Orpon leikkauspuheet vain lisäävät huolta ja epävarmuutta.
 
SAK on esittänyt matalimpien työttömyyspäivärahojen korottamista ja työttömyysturvalle pääsyn helpottamista työssäoloehtoa lyhentämällä. Tämä on oikeudenmukaista uudistamista, toisin kuin Orpon esittämät leikkaukset. 
 
- Toivon, että kevään eduskuntavaaleissa äänestäjät muistaisivat, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa leikata suomalaisten sosiaaliturvaa. Sen sijaan parempiosaisiin kohdistuvat leikkaukset kokoomus on Orpon johdolla kategorisesti kieltänyt. Eivät käy veronkorotukset edes parempituloisille eikä nykyhallituksen mahdollisesti säätämä arvonnousuvero, joka on jo käytössä monissa läntisissä maissa. Kokoomus on sanonut poistavansa veron heti, jos se pääsee hallitusvaltaan eduskuntavaalien jälkeen, Eloranta ihmettelee.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.